България става мащеха за своите билки

И тази година на 24 юни по традиция в България ще се чества най-големият летен празник – Еньовден, който от 1994 г. е обявен за ден на българското лекарство и за професионален празник на родните фармацевти и козметици. В далечното минало Еньовден е бил по-известен като ден на билкарите и народните лечители.
Оттогава се спазва и ритуалът, с който започва празникът навсякъде - да се събират билки. Народните лечители твърдят, че набраните рано сутринта на Еньовден, още преди да се вдигне росата, лечебни треви са най-лековити. Също традиционно на този ден се прави и своеобразна
равносметка която през последните години според Българската асоциация на билкарите и гъбарите показва, че държавата е загърбила едно от самородните си богатства и се е превърнала в мащеха за своите билки. У нас има над 700 вида билки, повечето от които са включени в Списък към специализирания Закон за лечебните растения, а около 250 от тях се експортират. Това отрежда на нашата страна първо място в Европа по износ на билки.
Има и забранени за бране лековити растения заради заплаха за тяхното изчезване. Сред тях са корен от бял оман, медицинска ружа, както и такива с ограничителен режим – лазаркиня, божур и други. Всяка година министърът на околната среда и водите утвърждава списък на лечебните растения под специален режим на опазване и ползване, за да може кметовете да контролират билкозаготвителните пунктове, където се изкупуват набраните билки. Освен това по смисъла на Закона за лечебните растения министърът на околната среда утвърждава и коефициенти за превръщане на количествата билки от свежо в сухо тегло след съгласуване с научни и браншови организации.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия