И Брюксел отличи Галина Пейчева

Галина Пейчева-Митева, която получи признанието на колеги от цялата страна и бе избрана за „Евробизнесдама“ за 2017 година и от читателите на списание „Агробизнесът“ бе отличена на Форума за бъдещето на земеделието в Брюксел. Той се провежда за единайсета поредна година. Сега в него се включиха около 2000 души от Стария континент. Най-голямата европейска земеделска конференция, на която  фермери, представители на всички водещи международни институции в сектора, неправителствени организации и бизнесът от различни страни обсъдиха и начертаха бъдещето на селското стопанство и връзката му с нарастващите екологични проблеми.
Наградата е за проекта на Галя по темата за управление и опазване на почвите. Тя е учредена преди 11 години и се връчва на земеделци или техни сдружения от цяла Европа, които представят свои предложения, имащи за цел да докажат, че в техните стопанства не само опазват земята, но идеите им са приложими и в други стопанства.
Кандидатствах през ноември и не очаквах, че моят проект ще спечели - все пак през миналата година отличието отиде при австрийско сдружение на 53 фермери. Реших да се включа, тъй като лично за мен опазването здравето на почвата е изключително важна тема и аз много работя по нея. Освен това в нашето стопанство от четири години прилагаме такива мерки. За мен беше много ценно да споделя по синтезиран начин нашия опит с идеята да е полезен на колегите. Този приз беше много неочакван, но изключително приятна изненада, която ме зарадва истински. За мен е и голямо признание, тъй като наградата се присъжда от 7-членно жури, в което влизат видни учени, специалисти в областта на земеделието. Тя ми беше връчена на галавечерята в Брюксел. Горда и щастлива съм, че ме оцениха, мотивира ме още повече да следвам избраната стратегия.
Тази година темата на форума, който се провежда под егидата на ЕLO (Европейската организация на собствениците на земеделски земи), е „Здрава храна, здраво фермерство, здраво бъдеще“ и е пряко свързана с опазването и устойчивото управление на почвите, а проектът на Галя Пейчева пък идеално ѝ пасва в контекста на обсъжданите теми.

Агрополитиката

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж....

Пазари, борси, цени

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански...

Хранителна индустрия

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ е издал актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен. Констатирани са...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия