Атанас Василев е Еврофермер на годината 2017 - - - Галина Пейчева-Митева е Евробизнесдама на годината 2017 - - - Димитър Чолаков е Млад еврофермер на годината 2017

Галина Пейчева-Митева е Евробизнесдама на годината 2017
Димитър Чолаков е Млад еврофермер на годината 2017
Отличиха призьорите в конкурса на сп. „Агробизнесът“

За 17-а поредна година на стилна церемония бяха връчени наградите на списание „Агробизнесът“ „Еврофермер на годината“, „Евробизнесдама на годината“ и „Млад еврофермер на годината“. Връчването на призовете стартира още преди приемането на България в Европейския съюз. Сега те са знакови, защото съвпадат с европредседателството на страната.
Еврофермер на годината стана управителят на „Агрария сървиз“ ЕООД - Свищов Атанас Василев, Евробизнесдама на годината - Галина Пейчева-Митева, земеделски производител от Пловдив. Млад еврофермер на годината - Димитър Чолаков, земеделски производител от Павликени.
Купите на победителите връчиха ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев. Всички номинирани получиха медали.
На тържеството в изискания столичен ресторант „Капри“ се събраха земеделски производители от цялата страна. Всички номинирани в конкурса са победители, тъй като са постигнали много в агробизнеса, където успяват да се справят за отличен, подчерта в приветственото си слово главният редактор на списанието Пенка Каменова.

Атанас Василев: Лозарството в България има голямо бъдеще

Атанас Василев е управител на „Агрария Сървиз” ЕООД. Фирмата е създадена през 2008 г.  Предлага услуги и консултации в областта на селското стопанство – лозя, орехови и овощни градини.
Господин Василев, спечелихте оспорваната надпревара в категорията „Еврофермер на годината“. Как оценявате тази награда?
- За мен безспорно това е голяма награда и благодаря на сп. Агробизнесът“. Благодаря и на моя екип. Защото аз съм убеден, че без добър екип няма постижения, а успехът няма как да бъде постигнат.
Как стигнахте до лозарството?
- Занимавах се с друга дейност, но не бях толкова щастлив с това, което правех. Случайно попаднах в земеделието – последвах едно предложение и не съжалявам. Сега управлявам фирма за услуги в селското стопанство, главно в създаването на трайни насаждения. Обслужваме лозята на „Винпром“ - Свищов, занимаваме се малко и с полско земеделие.
Намирате по нещо интересно за всеки ден?
- Земеделието е завод на открито. То може и да е проста работа, но трябва да ти идва отвътре. Хубаво е човек да е свързан със земята, защото тя дава енергия. Но това не е за всеки. В земеделието няма зима и лято, работно време и почивни дни. Когато се налага, ти си на полето. И ако се върнем към лозарството - засадените у нас лозя са малко по площ в сравнение с масивите в световен мащаб. Заради това перспективите за развитие на сектора са свързани основно с подобряване на състоянието и сортовата структура на лозята. Наблюдаваната в световен мащаб тенденция към повишаване консумацията на червени вина е в полза на страната ни. Което означава, че е добре да бъде увеличен делът на качествените вина чрез модернизиране на технологиите. И тук е мястото на проектите. Но дори без пари от оперативните програми техниката трябва да бъде доставена, защото е преимущество и предимство.
Какво ви мотивира да продължите със земеделие?
- Лозарството в България има голямо бъдеще – може бумът да е след три-четири или десетина години, но ще е факт. Още повече че страната ни е единствената в света, където се чества Ден на лозаря – 14 февруари. Празникът идва още от римско време и е един от най-жизнерадостните и най-обичаните. Запазен е от векове в българските традиции, впрочем като лозарството. Затова то ще пребъде, напук на трудностите, доказали сме го през годините. Ако все още ви терзаят съмнения, да знаете, че още предците ни са казали - виното не е песен, но кара сърцето да пее. Също и екипът, хората ме мотивират да продължавам. Когато ги виждаш, че се раздават, ти си заедно с тях и се раздаваш, получава се синергия. И смело мога да заявя - оттук нататък продължаваме, и то само напред.

Галина Пейчева – Митева: Фермерството е съзидателна професия

Галина Пейчева-Митева е регистриран земеделски производител от Пловдив. Тя гледа 17 хиляди декара земя в района на пловдивската община Раковски и старозагорската Братя Даскалови. Грижи се за 500 декара винени лозя, 260 дка лавандула, има площи с жълта акация и бял трън, кориандър, памук, няколко хиляди декара люцерна, постоянно затревени пасища за косене, масиви с някои от традиционните зърнени култури, сред които слънчоглед и пшеница.
Госпожо Митева, първа сте в категория „Евробизнесдама на годината“, как оценявате тази победа?
- Наградата за мен е голяма и неочаквана чест. Тя е признание, че се справям много добре. Благодарна съм на хората, които оцениха направеното от мен, и на всички, които ме подкрепиха. Наградата ще е допълнителен стимул и ще ме амбицира да постигна още повече, да дам всичко от себе си, за да качвам нови върхове, да търся предизвикателства и да отговоря на очакванията на колеги, партньори, работници.
Защо решихте да се занимавате със земеделие?
- Видях потенциала в земеделието, разбрах колко динамична и интересна е тази област. Навлязохме с екипа в сектора, разгърнахме много сериозно портфолио, нетрадиционно за региона. То е добре балансирано откъм култури и твърде различно по отношение на комбинациите. Осигуряваме целогодишно работа в стопанството. Освен това при тежките климатични условия, които напоследък вече се превръщат в правило, а не са изключение, имаме балансирани добиви. Освен зърнопроизводството отглеждаме винени лозя, лавандула, рози, кориандър, памук. Имаме ниви с бял трън за една от водещите фармацевтични компании у нас, за нея произвеждаме и жълта акация. Сеем големи площи с люцерна, постоянно затревени площи. Мои клиенти са винопроизводители, фармацевтичната индустрия до животновъдите. Горда съм, че имаме възможност да работим с толкова много хора.
Намирате по нещо интересно за всеки ден.
- Тази професия е много истинска, работим с природата. Тя ни смирява. Припомня по безспорен начин, че не човекът е най-важният. Фермерството е и съзидателна професия със смисъл и реален отзвук в света около нас. С голямо бъдеще е, защото хората винаги имат нужда и ще продължава да им е необходима храна, и то качествена. Земята е хлябът – в прекия и в преносния смисъл. Младите трябва да разберат, че всеки, който иска, може да се занимава със земеделие. Затова не са нужни хиляди декари земя, а предприемчивост. Върху 5 дка може да се посадят зеленчуци, върху 10 дка да има овощна градина. Не вярвам, че е необходимо само зърнопроизводството да се развива и да отглеждаме по много пшеница, царевица и ечемик. Може да сеем и садим „нестандартни“ култури.
Какво ви мотивира да продължите със земеделие?
- Земеделието в България е на много високо равнище, изключително интересен бизнес е. То е и предизвикателство, защото се състезаваме на общоевропейско ниво. Но ние работим по правилата и се справяме, конкуренцията е силна, но тя е стимул и ние успяваме. Земеделието е и много съзидателен бизнес, който се отплаща. Мотивация винаги има, щом човек види резултатите от работата си.

Приветствие на министъра на земеделието, храните и горите Румен Порожанов по повод връчването на наградите „Еврофемер, Евробизнесдама и Млад еврофермер на годината 2017

Уважаеми дами и господа,
Земеделието е стратегически отрасъл, който има ключова роля за стабилността на националната икономика. Българското селско стопанство поддържа стабилни макропоказатели – наблюдава се ръст на произведената от него брутна добавена стойност, на предприемаческия доход и на инвестициите, насочени към модернизация на стопанствата; постигане на стандарти за безопасност на храни и фуражи; опазване на околната среда; хуманно отношение към животните; въвеждане на нови технологии и иновации.
От 1 януари 2018 г., десетилетие след присъединяването си към Европейския съюз, България за първи път поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. За страната ни това е чест, но и голяма отговорност. В контекста, когато Европа и светът са изправени пред сериозни геополитически, икономически и социални предизвикателства. Днес повече от всякога единството и солидарността са необходими, за да се гарантират напредък и устойчиво развитие в бъдеще.
Бъдещето на ОСП е основният приоритет на българското председателство в областта на земеделието. Като ротационен председател на Съвета възнамеряваме да организираме провеждането на фокусирани дебати в Съвета по съобщението на комисията относно бъдещето на ОСП. Целта на дискусиите е да се проведе обмен на мнения между министрите, за да се подпомогне комисията при изготвянето на законодателните предложения. Бъдещето на ОСП ще бъде обсъдено и на неформалната среща на министрите на земеделието в София през месец юни 2018 г. Ще бъде обърнато внимание също на ветеринарната и фитосанитарната област и на рибарството и горското стопанство.
Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите работи за създаване на условия за засилване на пазарната ориентация, за повишаване на производителността и конкурентоспособността на земеделското производство, а оттам и за нарастване на физическия обем на продукцията и добавената стойност от отрасъла.
Ето защо аз вярвам, че България като страна с традиции в земеделието има голям потенциал за развитие в тази насока и днешното събитие, което отличава носителите на наградите „Еврофермер за 2017 г.”, „Евробизнесдама” и „Млад еврофермер“ е доказателство за това.
За мен е чест да приветствам носителя на приза „Еврофермер за 2017 г.“ Атанас Василев, който се занимава с отглеждането на лозя и достига високи добиви от грозде. Той успява да развие своята дейност в унисон с изискванията на Европейския съюз и се интересува от новостите в бранша, като прилага съвременните технологии, което е гаранция за успех.
С удоволствие поздравявам и г-жа Галина Пейчева-Митева, победител в този конкурс в категорията „Евробизнесдама”. Тя е амбициозна, инициативна и предприемчива, с труд и упоритост е постигнала своя успех. Госпожа Митева е земеделски производител и обработва 17 000 декара земя. Носител на наградата „Млад еврофермер“ е Димитър Чолаков.
Още веднъж приветствам отличените с високите и престижни награди и се надявам, че те ще продължат да работят усърдно, а инициативността и предприемаческият дух в силно конкурентна и динамична среда ще им открива нови възможности за реализация. ЧЕСТИТО!

Агрополитиката

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

По две от най-атрактивните мерки, предоставящи възможност за закупуване на...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия