Атанас Василев е Еврофермер на годината 2017 - - - Галина Пейчева-Митева е Евробизнесдама на годината 2017 - - - Димитър Чолаков е Млад еврофермер на годината 2017

Галина Пейчева-Митева е Евробизнесдама на годината 2017
Димитър Чолаков е Млад еврофермер на годината 2017
Отличиха призьорите в конкурса на сп. „Агробизнесът“

За 17-а поредна година на стилна церемония бяха връчени наградите на списание „Агробизнесът“ „Еврофермер на годината“, „Евробизнесдама на годината“ и „Млад еврофермер на годината“. Връчването на призовете стартира още преди приемането на България в Европейския съюз. Сега те са знакови, защото съвпадат с европредседателството на страната.
Еврофермер на годината стана управителят на „Агрария сървиз“ ЕООД - Свищов Атанас Василев, Евробизнесдама на годината - Галина Пейчева-Митева, земеделски производител от Пловдив. Млад еврофермер на годината - Димитър Чолаков, земеделски производител от Павликени.
Купите на победителите връчиха ръководителят на представителството на Европейската комисия в България Огнян Златев и зам.-министърът на земеделието Атанас Добрев. Всички номинирани получиха медали.
На тържеството в изискания столичен ресторант „Капри“ се събраха земеделски производители от цялата страна. Всички номинирани в конкурса са победители, тъй като са постигнали много в агробизнеса, където успяват да се справят за отличен, подчерта в приветственото си слово главният редактор на списанието Пенка Каменова. За втора поредна година се включва във финалния етап на надпреварата представителството на Европейската комисия в България. Като чудесна инициатива окачестви конкурса ръководителят му Огнян Златев.
„Българските фермери трябва да са във фокуса на общественото внимание, защото все още ежедневните им проблеми са „неинтересни“ на хората. А българските фермери в много отношения, особено когато говорим за качеството на продукцията, превъзхождат европейските си колеги. Затова нашите агробизнесмени трябва да кандидатстват по новата програма, която комисарят за земеделието и развитието на селските райони Фил Хоган обяви преди броени дни, за популяризиране на земеделските продукти особено в страни извън европейската общност. В нея има заделен сериозен финансов ресурс по това перо, за да станат те известни, примерно в страните от Далечния изток. Допълнителното финансиране е в размер на 169 млн. евро, което е с 27 млн. евро повече в сравнение с 2017 г.“, каза Огнян Златев.
Според Златев у нас все още може да се произвежда достатъчно количество качествена земеделска биопродукция, както и типична за нашите географски ширини. Чистите продукти са много търсени навсякъде. С това превъзхождаме останалите европейски страни. Ако се възползват от тази програма, родните агропроизводители ще постигнат още повече, обобщи Огнян Златев и ги призова да бъдат активни в кандидатстването.
Екипът на Министерството на земеделието, храните и горите работи за създаване на условия за засилване на пазарната ориентация, за повишаване на производителността и конкурентоспособността на земеделското производство, а оттам и за нарастване на физическия обем на продукцията и добавената стойност от отрасъла, каза в приветствието си зам.-министър Атанас Добрев. Той припомни, че бъдещето на Общата селскостопанска политика след 2020 г. е основен приоритет на българското председателство в областта на земеделието. Страната ни възнамерява да организира провеждането на фокусирани дебати в Съвета по съобщението на Европейската комисия относно бъдещето на ОСП. Целта на дискусиите е да се проведе обмен на мнения между министрите, за да се подпомогне Еврокомисията при изготвянето на законодателните предложения. Бъдещето на ОСП ще бъде обсъдено и на неформална среща в София през юни. Церемонията по връчването на призовете „Еврофермер“, „Евробизнесдама“ и „Млад еврофермер“ е доказателство, че България е страна с традиции в земеделието и секторът е с огромен потенциал за развитие.“, изтъкна Атанас Добрев.
Успешна, плодородна, с високи добиви и високи цени година пожелаха на победителите и на номинираните в конкурса Огнян Златев и Атанас Добрев. Нека повече млади хора по собствена инициатива се захващат със земеделие, изключително отговорен сектор, който засяга живота на всички хора. Не губете увереност и продължавайте в същия дух, а ние ще помагаме с каквото можем, обобщиха Златев и Добрев.

Агрополитиката

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

По две от най-атрактивните мерки, предоставящи възможност за закупуване на...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия