Галина Пейчева – Митева: Фермерството е съзидателна професия

Галина Пейчева-Митева е регистриран земеделски производител от Пловдив. Тя гледа 17 хиляди декара земя в района на пловдивската община Раковски и старозагорската Братя Даскалови. Грижи се за 500 декара винени лозя, 260 дка лавандула, има площи с жълта акация и бял трън, кориандър, памук, няколко хиляди декара люцерна, постоянно затревени пасища за косене, масиви с някои от традиционните зърнени култури, сред които слънчоглед и пшеница.
Госпожо Митева, първа сте в категория „Евробизнесдама на годината“, как оценявате тази победа?
- Наградата за мен е голяма и неочаквана чест. Тя е признание, че се справям много добре. Благодарна съм на хората, които оцениха направеното от мен, и на всички, които ме подкрепиха. Наградата ще е допълнителен стимул и ще ме амбицира да постигна още повече, да дам всичко от себе си, за да качвам нови върхове, да търся предизвикателства и да отговоря на очакванията на колеги, партньори, работници.
Защо решихте да се занимавате със земеделие?
- Видях потенциала в земеделието, разбрах колко динамична и интересна е тази област. Навлязохме с екипа в сектора, разгърнахме много сериозно портфолио, нетрадиционно за региона. То е добре балансирано откъм култури и твърде различно по отношение на комбинациите. Осигуряваме целогодишно работа в стопанството. Освен това при тежките климатични условия, които напоследък вече се превръщат в правило, а не са изключение, имаме балансирани добиви. Освен зърнопроизводството отглеждаме винени лозя, лавандула, рози, кориандър, памук. Имаме ниви с бял трън за една от водещите фармацевтични компании у нас, за нея произвеждаме и жълта акация. Сеем големи площи с люцерна, постоянно затревени площи. Мои клиенти са винопроизводители, фармацевтичната индустрия до животновъдите. Горда съм, че имаме възможност да работим с толкова много хора.
Намирате по нещо интересно за всеки ден.
- Тази професия е много истинска, работим с природата. Тя ни смирява. Припомня по безспорен начин, че не човекът е най-важният. Фермерството е и съзидателна професия със смисъл и реален отзвук в света около нас. С голямо бъдеще е, защото хората винаги имат нужда и ще продължава да им е необходима храна, и то качествена. Земята е хлябът – в прекия и в преносния смисъл. Младите трябва да разберат, че всеки, който иска, може да се занимава със земеделие. Затова не са нужни хиляди декари земя, а предприемчивост. Върху 5 дка може да се посадят зеленчуци, върху 10 дка да има овощна градина. Не вярвам, че е необходимо само зърнопроизводството да се развива и да отглеждаме по много пшеница, царевица и ечемик. Може да сеем и садим „нестандартни“ култури.
Какво ви мотивира да продължите със земеделие?
- Земеделието в България е на много високо равнище, изключително интересен бизнес е. То е и предизвикателство, защото се състезаваме на общоевропейско ниво. Но ние работим по правилата и се справяме, конкуренцията е силна, но тя е стимул и ние успяваме. Земеделието е и много съзидателен бизнес, който се отплаща. Мотивация винаги има, щом човек види резултатите от работата си.

Агрополитиката

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

По две от най-атрактивните мерки, предоставящи възможност за закупуване на...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия