Земеделието е двигател на икономиката

Използваме високи технологии, постигаме по-добра ефективност, категоричен е управителят на „Агротрейд комерс” ООД Марин Маринов

Инж. Марин Маринов е от Плевен, на 41 г. Завършил е транспортна техника, но от много време се занимава със зърнопроизводство. Семеен е и в агробизнеса много му помага съпругата. Трите му деца също проявяват интерес, особено големият син, който вече е на ти с много от задачите, свързани със земята, техниката, зърното.
 Защо и кога решихте да се занимавате със земеделие? С какво ви привлече този толкова труден сектор, който дори е най-уязвимият от промените на климата?
- Винаги съм бил свързан със земята. От 15-годишен се интересувам много сериозно от нивите и машините, с които се обработват. Гледах, попивах, учех се, крадях занаят. А през 2001 г. основахме фирмата „Агротрейд комерс” ООД с Илиян Андронов, който за съжаление не е вече сред нас. През изминалите години научих много уроци и разбрах, че когато се грижиш добре за земята, тя ти се отблагодарява независимо от капризите на времето. Според анализи на учените през следващата половина на века топлинните ресурси значително ще нараснат и ще разширят възможностите за отглеждане на по-топлолюбиви култури у нас. Климатолозите предвиждат намаляване броя на мразовитите дни с около десетина до 2030 г. и петнайсетина през 2050 г. Повишаването на температурите ще позволи също отглеждането на ранните земеделски култури на открито или в оранжерии, а разходите за енергия в тях ще намалеят. Но така или иначе земеделие винаги е имало и „носи на раменете си” цялата икономика, то е нейният двигател. Произвежда суровини за много сектори, осигурява храната на цялата планета. Безспорно изборът ми да се занимавам със земеделие е правилният и точният .

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са  призьори  на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са призьори на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Нов сорт домати „Алено сърце” и лечебен хляб са сред победителите в конкурса за ...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия