Напояването - Мисия възможна?

Темата обсъждаме с еврофермера Любомир Димитров, който е убеден, че държавата трябва да намали бюрократичните спънки и да облекчи процедурите
Напояването се превръща в огромен проблем на този етап. Общо взето, то е омагьосан кръг, от който е трудно да се излезе, смята Любомир Димитров, мениджър в семейната агрофирма „София Кампо“ ООД. Дружеството стопанисва малко над 50 хиляди декара земя около столицата и в областта. Произвеждат основно пролетници.
Срещате трудности при осъществяването на идеята си за напояване на част от вашите масиви?
- Голяма е бюрокрацията. Въпреки че се заговори за облекчаване на административната тежест, това все още не е факт. Липсва ясен регламент за използването на естествените водоизточници. Разрешението за водоползване е едно, там регламентът е ясен. Но изграждането на съоръжения, за да се употреби водата, е много сериозен проблем. За монтирането им по бреговете на реките е нужно съгласуване с Министерството на земеделието, защото то е принципал на земята около тях. Не е ясна обаче процедурата, по която трябва да бъде направено. Ако решим да изградим помпена станция на брега, не е ясно кой ще учреди право на строеж. Ако пък земите попадат в „Натура 2000“, става значително по-сложно. Тоест, за да получа всички документи за напояване, трябва да отделя много време за различните институции, които е необходимо да обиколя.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

СПБ е реализирал  5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

СПБ е реализирал 5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

Koнĸypeнциятa мeждy oтдeлнитe игpaчи нa биpeния пaзap в cтpaнaтa щe cтaнe oщe пo-cилнa. Фaĸт,...

Хранителна индустрия

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландия забранява използването на палмово масло в собствените си продукти. Правителството ще изпълни тази...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия