Зърнопроизводството е стратегическият сектор, нужен на хората и на икономиката

Кирил Кирилов

Кирил Кирилов се занимава със зърнопроизводство от петнайсетина години. Подпомаган от семейството, гледа  4000 декара земя в околностите на плевенското село Загражден. Част от нивите са собствени, а останалите – арендовани. Сее само пшеница, царевица и слънчоглед. Предимство е, че дъщеря му Веселка е агроном и винаги може да даде нужния съвет, да предложи по-доброто решение, да го консултира. Съпругата Диляна и брат му Пламен са винаги до него. Е, синът Красимир отсъства, защото успешно реализира голямата си мечта – готвач е в САЩ.  В най-усилното време на кампаниите наема още хора, за да успее. Но в останалите дни  разчита изцяло на фамилията.
- В един момент имах нужда да променя живота си, да поема по нов път и тъй като в такъв край живеем, нямаше какво да е друго и  да е по друг начин – агробизнесът влезе в дневния ми ред и здраво заседна в него. Пък и земеделието е поминъкът на предците ни. Спасявало е хората от глад, вадило е страната от тежки кризи. След 2008 г., когато икономиката в цял свят тръгна надолу, единствено земеделието плаваше на повърхността, разказва Кирилов. Той е категоричен, че зърнопроизводството има стратегическо значение не само за задоволяване  продоволствените нужди на населението, но също за ръста на икономиката и на  външната търговия. Необходимо е  обаче да се повишат производственият капацитет и конкурентоспособността на стопаните. През последните години страната ни е между 20-о и 25-о място по добив на жито в световен мащаб и в първата десетка – на слънчоглед, сочи статистиката. Тази година всъщност не е особено благосклонна  към земеделските производители в района откъм климат. Градушка не е падала (засега), но сушата е голяма, дъжд със стопанско значение валял едва в средата на юни. Очакванията са за сравнително добра  реколта.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия