Нужно е сърце, за да си земеделец

Тошко Методиев работи около 10 хиляди декара земя в околностите на Василовци и съседните села. Сее слънчоглед, царевица, пшеница, ечемик. Една трета от площите са заети с есенници, останалите са за пролетниците. С грижите за масивите е заето цялото семейство. Те са приоритет за дъщерята Мария, двамата синове - Методи и по-малкият Евгени, съпругата Иванка. За нея Тошко казва, че е най-ценният кадър. Справя се успешно с това да е жена, майка, баба, деловодител, счетоводител и още многото длъжности, които съвместява. На базата през лятото може да се видят и осемте внучета, които са твърде малки, за да поемат бизнеса. Методиев осигурява препитание на още 25 души – механизатори, шофьори, счетоводители, пазачи.
- Аз съм сред първите, хванали се със зърнопроизводство тук след 1989 г. С 999 декара, част от които върнатата земя на дядовците ми и останалата наета, почнах в далечната вече 1990 г. Тръгнах с една кобила, каруца, тесачка и двуредова сеялка. От тогава досега постигнах много. Децата ми са тук, с мен, спят по блоковете. Знаят цената на труда. Сега имам към 5000 дка собствени ниви, арендовани и наети в общините Брусарци, Медковец и Лом, видинските села Арчар, Динково, Тополовец. Със сигурност ще купувам още масиви, защото съм убеден, че това е много важно. Колкото повече са собствените земи, толкова повече рента може да си позволиш. Смятам, че максималният размер на рентата ще е 80 лева за нашия регион. Добруджанският модел, където надхвърля 100 лева, няма да се повтори при нас.

Агрополитиката

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива...

Пазари, борси, цени

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст. Поскъпването ще е факт към края на септември...

Хранителна индустрия

ЕК  одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

ЕК одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

Европейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните, заяви евродепутатът...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия