Валери Борисов: Земята се отплаща на стопанина, който се грижи за нея

Златията е житницата не само на Северозапада. И тук повечето хора се занимават със земеделие. Защо не, нивите са плодородни и се отплащат за труда пребогато. Затова пред Валери Борисов от монтанското село Сталийска махала изобщо не стои въпросът какъв бизнес да развива.
- Гледам 9000 декара в околностите на Орсоя и на Сталийска махала. Нивите са собствени и арендовани. Определено зърнопроизводството е моето поприще. Хич не си представям, че може да се занимавам с нещо друго. В земеделието започнах работа като млад, хареса ми, увлече ме и след промените разбрах, че друго не ми е нужно. Започнахме заедно със съпругата ми Соня, сега вече с нас е синът ни Веселин. Разбира се, във фирмата има още четирима механизатори и четирима души обслужващ персонал. Заедно се справяме добре и вървим уверено напред. Сеем жито, царевица и слънчоглед.
Годината, от която много хора се оплакват, за Валери е много добра. Прибрал е в хамбарите достатъчно жито въпреки природните катаклизми. И от слънчогледа е изключително доволен. Добивите му са над средните за областта – отчетените са 280 килограма. Засега Борисов не бърза с продажбата на зърното. Има база и складове, където да прибере продукцията, и чака по-добри цени, може да издържи така и до ранна пролет. Зърнените култури са трайни, което позволява за по-продължителни периоди добре да бъдат съхранявани при подходящи условия. Следи пазара, има опит и знае кога да пласира – практиката го е научила. Примерно сега тон слънчоглед в Монтанско върви по 540 - 550 лева, ще дойде време и ще се търгува доста по-скъпо, убеден е той.

Агрополитиката

Увеличава се вносът на земеделски продукти в Китай

Увеличава се вносът на земеделски продукти в Китай

Министърът на земеделието Румен Порожанов представи  възможностите за засилване на...

Пазари, борси, цени

Проблемите на тютюнопроизводителите ще се решават от трибуната на парламента

Проблемите на тютюнопроизводителите ще се решават от трибуната на парламента

Tютюнопроизводителите от Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев протестират против готвеното от правителството увеличение...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия