Новата ОСП във фокуса на австрийското председателство на Съвета на ЕС

Австрия от години критикува някои аспекти от селскостопанската политика на ЕС и сега ще се опита да прокара някои нови идеи
Виена - София (От нашия кореспондент)
„По отношение на селското стопанство приоритет за Австрия по време на нейното председателство на Съвета на Европейския съюз ще бъдат преговорите по предложенията на Европейската комисия за модернизиране и опростяване на Общата селскостопанска политика (СЕП) след 2020 г.“
Това е първото изречение от програмата на австрийското правителство за неговото шестмесечно председателство на Съвета на ЕС в частта, посветена на аграрната политика. Тя е със заглавие „Осигуряване на прехрана и жизненост на селскостопанските региони“.
Председателство и приоритети
На 1 юли 2018 г. Австрия амбициозно пое председателството на Съвета на ЕС. Страната застана на този пост за трети път след 1998 и 2006 г. и, изглежда, знае какво и как да направи, за да постигне поставените си цели.
Шестте месеца, през които родината на Моцарт ще задава тона в ЕС, ще преминат под мотото „Европа, която защитава“. Младият канцлер Себастиан Курц очерта основните приоритети на алпийската република, а именно: борба с нелегалната миграция, Брекзит, приемане на новата дългогодишна финансова рамка на съюза.
Курц, който очевидно иска да остави следа в политиката, въвеждайки нов стил и методи на работа, концентрира вниманието си предимно към темата за защита на външните граници на съюза. Той обича да говори и за преструктуриране на ЕС, намаляване на бюрокрацията и промени в остарелите политики, давайки за пример Общата селскостопанска политика (ОСП), която според него отдавна е затънала в противоречиви бюрократични процедури.

Агрополитиката

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива...

Пазари, борси, цени

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст. Поскъпването ще е факт към края на септември...

Хранителна индустрия

ЕК  одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

ЕК одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

Европейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните, заяви евродепутатът...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия