Какво бъдеще за Европа ще осигури бюджетът на ЕС след 2020 г.

На всеки седем години европейските лидери имат възможността да изберат каква обща Европа искат и да решат единодушно как да финансират общите си амбиции за нейното бъдеще. Стартът на новия цикъл на активни дискусии за бюджета на ЕС след 2020 г. съвпадна с българското председателство на Съвета на ЕС. На проведената на 9 март в София дискусия на високо равнище за следващата многогодишна финансова рамка на ЕС стана ясно, че сегашните лидери в общността не искат Европа, ограничена само до общия пазар и която не се нуждае от много програми за финансиране. Те искат Европа, която е избрала да прави повече с общи усилия и която има нужда от ресурси в съответствие с тази по-сериозна амбиция да се финансира повече с по-малко заради излизането на Великобритания от ЕС в края на 2019 г.
Дебатите ще продължат до май, когато се очаква Европейската комисия да направи официално предложение за многогодишната финансова рамка (МФР) през следващия програмен период 2020 – 2026 г. Процедурата предвижда след предложението на еврокомисията Съветът на ЕС (лидерите на ЕС) да приеме регламента за МФР с единодушие. След това съветът дава насоки за преговорите на Европейската комисия с Европейския парламент, който утвърждава бюджета на ЕС.
Преди два месеца в своята реч за състоянието на съюза председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова за една по-добра Европа, която закриля, защитава и дава повече права на своите граждани. Препоръката е в съответствие с Римската декларация 2017, в която лидерите на ЕС поеха ангажимент да работят за: Защитена и сигурна Европа; Проспериращ и устойчив Европейски съюз; Социална Европа; Една по-силна на световната сцена Европа, със съответното финансиране и бюджетно покритие на тези основни политики.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

СПБ е реализирал  5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

СПБ е реализирал 5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

Koнĸypeнциятa мeждy oтдeлнитe игpaчи нa биpeния пaзap в cтpaнaтa щe cтaнe oщe пo-cилнa. Фaĸт,...

Хранителна индустрия

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландия забранява използването на палмово масло в собствените си продукти. Правителството ще изпълни тази...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия