Дигиталните иновации са бъдещето на земеделието в ЕС

До дни ще изпратим за нотификация в ЕК държавна помощ за малки мандри и кланици с поемане на 50% от разходите. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов при откриването на изложението „Фермер ЕКСПО“ в гр. Раковски. След това се очаква до около 2 месеца схемата да започне да функционира и да бъдат изготвени правилата за участие в нея. Целта е да се подпомогнат малки и средни фермери и организации на производителите да преработват и реализират сами продукцията си. Министърът припомни, че в новия европейски бюджет след 2020 г. за българските земеделци няма да има намаление.
„Подобни животновъдни изложения като това в Раковски са обречени на успех при съчетанието на животни с традиционните храни и прекрасното вино от Пловдивския регион. Министерството винаги ще подпомага подобни събития“, заяви още министър Порожанов. В откриването на изложението участваха и еврокомисарят  по цифровата икономика и общество Мария Габриел и евродепутатът Владимир Уручев.
Това е симбиоза и превъплъщение на традиции и поглед към бъдещето. Новите технологии не са в противоречие с традиционните отрасли като земеделието,каза Мария Габриел.
Иновациите в животновъдството бяха фокусът на второто издание на изложението „Фермер Експо Раковски 2018“, което се проведе на 13 октомври в гр. Раковски. Организатори на събитието бяха Съюзът на производители „Фермерско мляко“, Министерството на земеделието, храните и горите, евродепутатът Владимир Уручев, община Раковски и Институтът за агростратегии и иновации.
За пръв път участниците и посетителите на изложението имаха възможност да се запознаят с примери за иновации и да обменят практична информация с представители на оперативни групи в рамките на Европейско партньорство за иновации за земеделска производителност и устойчивост.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия