За 10 години в ЕС броят на малките и средните ферми е свит наполовина

Малкият и средният бизнес са гръбнакът на всяка икономика, респективно семейните, малките и средните стопанства и предприятия са най-важни за аграрния сектор. Това са толкова познати думи, опредeляни много често като клише, но за много фермери са изпразнени от съдържание. И с основание, тъй като реалностите са други – българските консуматори получават или бутикови местни продукти на високи цени от малките ферми, защото те не получават субсидии, или пък се радват на евтина стока със съмнително качество, твърдят от Националното сдружение на малките семейни ферми и преработватели (НСМСФП).
Тъжна равносметка
За последните 10 години, откакто България е член на ЕС, въпреки предвидените помощи по линия на европейските програми и фондове броят на малките селскостопански производители постоянно намалява. С много голяма сила това важи за микрофермите или семейните ферми, които отглеждат малко на брой животни и обработват до 5 декара земя.
Според обобщените данни на „Евростат“ за 10 години броят на стопанствата в България е намалял почти наполовина (с 48%), като това е основно за сметка на семейните, малките и средните ферми, а големите стопанства (обработващи над 100 декара) се увеличават с 46 на сто. Процеси на окрупняване на стопанствата протичат и в останалите държави, но в други съотношения. В Унгария например броят на стопанствата намалява с 22%, а на големите ферми се увеличава с 18%. В Румъния стопанствата са намалели с 8%, а големите ферми са се увеличили с 35 на сто. По-зле от нас е Словакия, където общото намаление на броя на фермите е най-голямо (-66%), а нарастването на големите ферми е най-малко (6%).

Агрополитиката

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж....

Пазари, борси, цени

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански...

Хранителна индустрия

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ е издал актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен. Констатирани са...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия