Ракети, самолети и застрахователи дебнат природните бедствия

Годината е много тежка откъм градушки и природни бедствия. Агенция „Борба с градушките“ покрива само една трета от земеделските площи, а над 8000 ракети са изстреляни само до 20 юни. За съжаление тази тенденция ще продължи. Така накратко описа ситуацията министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.
Обобщените данни на Националния институт по метрология и хидрология към БАН (НИМХ) показват, че от началото на 2018 г. най-тежки откъм валежи с градушки са били месеците април и май, но по предварителни данни и юни е бил. Потвърждават го и данните на Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ (ИАБГ), според които април и май са били с много наситени ядра на градушки и са изстреляни повече от половината от запасите за целия сезон от ракети срещу градушките (виж карето).
Стореното досега
Към 20 юни подразделенията на ИАБГ изстрелват ракети от 199 площадки, като на всяка ракетна площадка заредеността е 30 ракети. Според обобщените данни на ИАБГ от 3 до 6 хиляди ракети е средният разход за година, но има години, в които са изстрелвани 14 хиляди, има години, в които са 10 хиляди.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия