Министър Порожанов: Очакваме добра реколта от грозде тази година

Очакваме добра реколта от грозде тази година, с добра захарност. Между 150 000 и 160 000 тона грозде ще бъде прибрано за винопроизводство тази година. Други 100 000 тона  стандартно се ползват за подготовката на производство на ракия.  От 50 000 - 60 000 тона се приготвя оцет във винарните.  Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите  Румен Порожанов  при откриване на гроздобера в с. Могилово, община Чирпан, област Стара Загора. Той поясни, че  у нас се отглеждат близо 600 000 дка лозя, като 55% от тях са червени,  а 45% са бели и към тях спадат десертните сортове.
Цените,  на които се изкупува  гроздето, са в рамките на стандартните – между  60 и 80 стотинки. „Винарският сектор е сред  водещите за България, с добре структуриран бизнес, най-вече в преработката, но и в реализацията. Имаме над 166 лицензирани изби,  други между 15 и 18 са в процес на подготовка. Очакваме постепенно и плавно надграждане във винения сектор. Не можем да разширяваме масивите от гледна точка на ограниченията, които са дадени в рамките на Европейския съюз,  защото България има квота за лозята и опции до 1% увеличение на година“, допълни министър Порожанов.
Той каза още, че в новата лозарска  програма по настояване на бранша е включена и мярката за съфинансиране на застрахователните премии.
Министър Румен Порожанов пожела добра реколта на всички стопани - лозари и винопроизводители.

По-малко, но по-сладко грозде

Пролетните измръзвания, дъждове през пролетта и в началото на лятото създаваха проблеми на производителите на грозде през настоящата 2018 г., но в разгара на гроздобера стана ясно, че реколтата е добра, макар и с между 5 и 10 процента по-малко от сладкия плод за вино в различните региони на страната.
„Разликата с 2017 г. идва от наводненията и градушките в отделни региони през май и юни. Там, където нямахме противоградна система, определено имаше масиви, които пострадаха. Миналата година обаче имахме изсъхване на зърната на самия плод и той стана много по-лек, така че има известен баланс», потвърди и министърът на земеделието Румен Порожанов пред журналисти при старта на гроздобера.
Заради дъждовете през пролетта се е наложило допълнително пръскане на масивите с препарати за растителна защита, което е довело до увеличаване на себестойността на тазгодишната продукция.
Очакват се над 13 400 тона по-малко винено грозде
Окончателните данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) сочат, че през 2017 г. са прибрани общо 201 529 тона грозде, от които за консумация са били 9872 тона, а за преработка на вино и ракия и други напитки - 191 657 тона. Като се има предвид, че прогнозите, както вече посочихме, са за спад на гроздето за преработка средно със 7%, очакваните количества са около 178 240 тона, или с 13 416 тона по-малко.

Агрополитиката

Увеличава се вносът на земеделски продукти в Китай

Увеличава се вносът на земеделски продукти в Китай

Министърът на земеделието Румен Порожанов представи  възможностите за засилване на...

Пазари, борси, цени

Проблемите на тютюнопроизводителите ще се решават от трибуната на парламента

Проблемите на тютюнопроизводителите ще се решават от трибуната на парламента

Tютюнопроизводителите от Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев протестират против готвеното от правителството увеличение...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия