По-малко, но по-сладко грозде

Пролетните измръзвания, дъждове през пролетта и в началото на лятото създаваха проблеми на производителите на грозде през настоящата 2018 г., но в разгара на гроздобера стана ясно, че реколтата е добра, макар и с между 5 и 10 процента по-малко от сладкия плод за вино в различните региони на страната.
„Разликата с 2017 г. идва от наводненията и градушките в отделни региони през май и юни. Там, където нямахме противоградна система, определено имаше масиви, които пострадаха. Миналата година обаче имахме изсъхване на зърната на самия плод и той стана много по-лек, така че има известен баланс», потвърди и министърът на земеделието Румен Порожанов пред журналисти при старта на гроздобера.
Заради дъждовете през пролетта се е наложило допълнително пръскане на масивите с препарати за растителна защита, което е довело до увеличаване на себестойността на тазгодишната продукция.
Очакват се над 13 400 тона по-малко винено грозде
Окончателните данни на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) сочат, че през 2017 г. са прибрани общо 201 529 тона грозде, от които за консумация са били 9872 тона, а за преработка на вино и ракия и други напитки - 191 657 тона. Като се има предвид, че прогнозите, както вече посочихме, са за спад на гроздето за преработка средно със 7%, очакваните количества са около 178 240 тона, или с 13 416 тона по-малко.

Агрополитиката

Увеличава се вносът на земеделски продукти в Китай

Увеличава се вносът на земеделски продукти в Китай

Министърът на земеделието Румен Порожанов представи  възможностите за засилване на...

Пазари, борси, цени

Проблемите на тютюнопроизводителите ще се решават от трибуната на парламента

Проблемите на тютюнопроизводителите ще се решават от трибуната на парламента

Tютюнопроизводителите от Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев протестират против готвеното от правителството увеличение...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия