Световната банка: За възстановяване на напоителните системи в България са необходими 1 милиард евро

Който и да подхване темата за поливането, със сигурност ще вбеси фермерите, защото само за година и половина цената на водата за напояване се е вдигнала близо пет пъти. Заявяваш вода за поливане, но ДП „Напоителни системи“ ти я доставят с огромно закъснение. Дали ще се хванат засетите разсади – за това чиновникът в държавното предприятие не се интересува, оплакват се земеделски производители. И когато фермерите питат държавния мастодонт „защо вдигате цената на водата за поливане”, оттам им отговарят „защото иначе ще фалираме”. А какво ще стане, ако фалират онези, от чиито приходи съществува постоянно преструктуриращият се през последните години държавен мастодонт.
Това е накратко патовата ситуация с българското поливно земеделие, което след 1989 г. стремително запада, а хидромелиоративната структура – една от водещите по комунистическо време, сега съхне и ръждясва. България е била сред лидерите в света по отношение на регулиране на повърхностните води, което се дължи на изградените много на брой язовири, водите на които са се ползвали предимно за напояване. Това е позволявало около 25% от обработваемата площ да бъде обхваната от хидромелиоративни съоръжения за поливане.
Не бива да се забравя, че поминъкът на близо една трета от българското население е свързан пряко със селското стопанство и бъдещото им благоденствие зависи от устойчивото управление на почвените и водните ресурси. И въпреки многото законодателни промени и скъпоструващите препоръки на Световната банка българското поливно земеделие остава в задънена улица.

Агрополитиката

Увеличава се вносът на земеделски продукти в Китай

Увеличава се вносът на земеделски продукти в Китай

Министърът на земеделието Румен Порожанов представи  възможностите за засилване на...

Пазари, борси, цени

Проблемите на тютюнопроизводителите ще се решават от трибуната на парламента

Проблемите на тютюнопроизводителите ще се решават от трибуната на парламента

Tютюнопроизводителите от Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев протестират против готвеното от правителството увеличение...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия