Момчил Тодоров

Момчил Тодоров е част от ЕТ „Биос-Талвег” - Враца. 37-годишният земеделец, който по образование е юрист, още от тийнейджър помага на татко си в полската работа. Оре, сее, пръска и прави всичко необходимо, свързано с нивите. Момчил, брат му Петър и баща им Тошко гледат 7500 декара в околностите на селата Баница, Мало Пещене и Голямо Пещене. Сеят основно пшеница, царевица и слънчоглед. Базата на семейната фирма на Тодорови е в Баница. Тя дава хляб на още пет души. А как започва всичко? През 1997 г. Тошко Тодоров се регистрира като земеделски производител с наследените около 120 декара ниви. Синовете, които са ученици по това време, помагат. През годините арендоват още масиви.
- Имаме капацитет за разширяване, но повечето хора предпочитат да продадат земята си. Фондовете я изкупуват, а с тях преговорите са мъничко по-трудни, продават на високи цени. Това ни затруднява. Поземлените отношения се усложниха. Собствеността е раздробена, наследниците понякога са много, някои не се знае къде са. Случва се и нас да ни въвличат в семейните разправии. Затова се стараем да работим с дългогодишни арендни договори.
През годините Момчил с помощта на брат си и баща си се е занимавал и със зеленчукопроизводство, но след някои проблеми с реализацията на продукцията и изплащането ѝ се отказал. Разчита сега на пшеницата, царевицата и слънчогледа, защото са най-ликвидните култури. Те са и най-актуалните фуражни, а това е нужно на семейството. Тодоров има намерение да изгради ферма за петстотин овце. Проектът е готов, стягат бавно и полека сградата, нужни са само средства, но ще успеят, убеден е Момчил Тодоров.

Валери Борисов

Валери Борисов е земеделски производител от монтанското село Сталийска махала. Гледа 9000 декара ниви в околностите на Орсоя и на родното населено място. Масивите са собствени и арендовани. Сее жито, царевица и слънчоглед
- Определено зърнопроизводството е моето поприще. Хич не си представям, че може да се занимавам с нещо друго. В земеделието започнах работа като млад, хареса ми, увлече ме и след промените разбрах, че друго не ми е нужно. Започнахме заедно със съпругата ми Соня, сега вече с нас е синът ни Веселин. Разбира се, във фирмата има още четирима механизатори и четирима души обслужващ персонал. Заедно се справяме добре и вървим уверено напред.
Борисов разполага с добра база и складове, Разчита на новата техника и на модерното оборудване, обновява редовно машините. Не мисли да наема или купува повече земя. Има достатъчно и това е оптималният вариант за семеен бизнес. Още повече че не са съвсем добре уредени нормативно поземлените отношения. А Златията е житницата не само на Северозапада. И тук повечето хора се занимават със земеделие, нивите са плодородни и се отплащат за труда пребогато. Затова изобщо не е на дневен ред въпросът дали агробизнес да развиваме, пояснява Валери Борисов.

Свилен Георгиев

Свилен Георгиев е енолог във винарна „Малката звезда“, намираща се край харманлийското село Коларово. Носи името на местността, в която е разположена. Тя пък от своя страна е кръстопът на търговски римски пътища. 27-годишният Свилен е технологът, убеден, че тук е мястото му, а производството на вино е неговото амплоа. Родителите му са агрономи, но той винаги е искал да учи химия. Завършил е технология на виното и пивото, профил вино и високоалкохолни напитки,  в Университета по хранителни технологии в Пловдив, по тази специалност е и първата му магистратура. Втората вече е от Аграрния университет – за да е максимално полезен в семейния бизнес.
- Технолог съм във винарната от 2015 г. Засега лозята на фирмата са 140 декара, по-голямата част от тях са стари – на по 50 и повече години. Масивите са собствени и арендовани в землището на село Коларово. Всичките са винени сортове - повече мерло и по малко шардоне, сира, каберне совиньон и памид. Още 160 дка бяха засадени тази есен.
Винарна „Малката звезда“ преработва не само собственото грозде, но и на избрани, проверени стопани от района. Защото екипът държи особено много на качеството. Избата произвежда годишно между 80 и 110 хиляди бутилки сухи червени, бели вина и розе. Известна е на ценителите и познавачите със сериите „Енигма“ и „Света гора“. Оборудването е съвременно и отговаря на всички стандарти и изисквания. Свилен има планове за нов цех с още по-модерна техника и преустройство на избата. „Малката звезда“ и лозовите масиви ще станат туристическа атракция, допълва Свилен Георгиев.

Боян Бурчин

Боян Бурчин е управител на фирма „Земя Агро“ ООД – Вълчедръм, създадена през 1992 г. Стартирали със съпругата Боряна с търговията. Малко по-късно се захванали със зърнопроизводство, но не съвсем професионално. От 2007 г. ситуацията се променя и земеделието вече не е страничната дейност. В стопанството са въведени редица съвременни технологии, които спомагат за прецизната работа, за по-добрата организация на процеса, за оптимизиране на разходите и последващия контрол. Бурчини обработват около 13 хиляди декара земя край градчето, основно в района на фирмената база. Сеят пшеница, ечемик, слънчоглед, царевица, рапица. Дават хляб на около трийсет души. Боян е офицер от резерва. Петнайсет години служил в армията в едни от най-тежките гарнизони. Преди това е завършил военната академия „Георги Сава Раковски“.
- Земеделието е изключително благодарен бизнес. Енергоемък е, но когато правим всичко по правилата, ни се отплаща. Всичко е много скъпо – горива, консумативи, техника, семена, торове, препарати. Заплатите растат непрекъснато. А ние, земеделците, сме от тази страна на бариерата, която не ни дава да определим нито една цена. Когато произведем продукцията, други ни казват колко да струва. Но когато видиш как от едно малко житно зърно израства цял клас, че от нивата се храни цяло село, удовлетворението е голямо.
В семейната фирма Боян и Боряна са мениджъри, снабдители, юристи, агрономи, счетоводители, в много случаи работници и отчасти шефове. Те са всичко в едно. Двете им дъщери работят в столицата, но пък са големият логистичен център. Много са навътре с делата и помагат винаги, добавя Боян Бурчин.

Тошко Методиев

Тошко Методиев е земеделски производител от монтанското село Василовци. Работи около 10 хиляди декара земя в околностите му и в землищата на съседните населени места. Сее слънчоглед, царевица, пшеница, ечемик. Една трета от площите са заети с есенници, останалите са за пролетниците. С грижите за масивите е заето цялото семейство. Те са приоритет за дъщерята Мария, двамата синове - Методи и по-малкия Евгени, съпругата Иванка. За нея Тошко казва, че е най-ценният кадър. Справя се успешно с това да е жена, майка, баба, деловодител, счетоводител и с още многото длъжности, които съвместява. На базата през лятото може да се видят и осемте внучета, които са твърде малки, за да поемат бизнеса. Методиев осигурява препитание на още 25 души – механизатори, шофьори, счетоводители, пазачи.
- Аз съм сред първите, хванали се със зърнопроизводство тук след 1989 г. С 999 декара, част от които върнатата земя на дядовците ми и останалата наета, почнах в далечната вече 1990 г. с една кобила, каруца, тесачка и двуредова сеялка. От тогава досега постигнах много. Децата ми са тук, с мен, спят по блоковете. Знаят цената на труда.
Фирмата разполага с две бази – едната е във Василовци, а другата е в Брусарци. Тя е по-новата, от шест години. Там е техниката за половината от селата. Надява се до година-две да има и четири силоза. Всичката ми техника е съвсем съвременна. И това включва трактори, комбайни, необходимия прикачен инвентар. Машините са съвременни, защото така е нужно – осигуряват комфорт, време, икономии, уточнява Тошко Методиев.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия