Как се спазват новите правила за имитиращите продукти

След като успяхме да се преборим с „двойния стандарт“ при храните и европейците от Запада и Изтока да ядат храни с еднакво качество, предстои да се преборим и с имитиращите продукти, уверяват от Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ). Експерти на Агенцията започнаха в началото на септември масирани проверки в обектите за производство и преопаковане на млечни продукти и на имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко във връзка с прилагането на променената и влязла в сила през юли 2018 г. Наредба за хигиената на храните. Проверява се най-вече дали производството в мандрите е разделено, или тези процеси още не са приключили.
Инспекторите от БАБХ са проверявали и готовността на обектите за прилагането на новостите в нормативните изисквания по отношение на Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. След изтичането на предвидените срокове за адаптиране на производството и търговията на млечните и имитиращите продукти, съдържащи в състава си мляко, предстоят и тематични проверки за изпълнението и спазването на разписаните нови правила.
Резултатите ще бъдат обявени, след като приключи и проверката в търговските вериги дали се спазват измененията за продажба на имитиращи продукти, която започна в средата на октомври тази година.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия