Наближава гроздобер. Големите винари го правят с Pellenc

Както е известно, у нас все още се предпочита ръчното прибиране на грозде. Защо? Заради високата безработица в селските райони и   липсата на достатъчно средства за инвестиции в гроздобера? Или заради мита, че ръчно бране на грозде дава по-качествен краен продукт? Отговора дават страните, които са преуспяващи в този бранш, не само по количеството, но и по качеството на произведено вино, и които  от години отдават предпочитание на прибирането  на гроздето с гроздокомбайн.
Кой не знае какво е ръчно бране на грозде. Гроздът  се отрязва и се поставя в съд. При бране с гроздокомбайн прибиращият модул на машината работи над  реда, като създава вибриращо движение, и с помощта на шейкъри само узрелите зърна, без стъбла и чепки, се откъсват и попадат в бункера.
Едно от големите предимства при ръчния гроздобер е, че работниците биха могли да направят селекция на гроздето директно на полето, да подбират само узрялото грозде или по-скоро да избегнат бране на гнило или лошо грозде. За да се случи това, работниците трябва да бъдат добре обучени, да имат достатъчно време и да получават възнаграждение, което да ги мотивира да го правят. Прибирането на грозде обикновено е ниско платена работа, която се извършва от временно наети работници. Ръчното прибиране на грозде също така е и бавен и мъчителен процес. Дори и да разполагате с много финансови средства и да можете да си позволите да наемете наистина голяма армия от работници, ще ви се наложи да започнете прибирането на някои от сортовете малко преди да са напълно узрели, след това - при оптимална зрялост, а в края на кампанията да приберете реколтата в презрял стадий. Ръчното прибиране има и друг недостатък, например в района на град Бордо - когато сортът мерло е вече узрял, сортът каберне узрява една или две седмици по-късно. Тези времеви амплитуди доста затрудняват използването и управлението на човешка работна ръка при прибирането на реколтата ръчно.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия