Наближава гроздобер. Големите винари го правят с Pellenc

Както е известно, у нас все още се предпочита ръчното прибиране на грозде. Защо? Заради високата безработица в селските райони и   липсата на достатъчно средства за инвестиции в гроздобера? Или заради мита, че ръчно бране на грозде дава по-качествен краен продукт? Отговора дават страните, които са преуспяващи в този бранш, не само по количеството, но и по качеството на произведено вино, и които  от години отдават предпочитание на прибирането  на гроздето с гроздокомбайн.
Кой не знае какво е ръчно бране на грозде. Гроздът  се отрязва и се поставя в съд. При бране с гроздокомбайн прибиращият модул на машината работи над  реда, като създава вибриращо движение, и с помощта на шейкъри само узрелите зърна, без стъбла и чепки, се откъсват и попадат в бункера.
Едно от големите предимства при ръчния гроздобер е, че работниците биха могли да направят селекция на гроздето директно на полето, да подбират само узрялото грозде или по-скоро да избегнат бране на гнило или лошо грозде. За да се случи това, работниците трябва да бъдат добре обучени, да имат достатъчно време и да получават възнаграждение, което да ги мотивира да го правят. Прибирането на грозде обикновено е ниско платена работа, която се извършва от временно наети работници. Ръчното прибиране на грозде също така е и бавен и мъчителен процес. Дори и да разполагате с много финансови средства и да можете да си позволите да наемете наистина голяма армия от работници, ще ви се наложи да започнете прибирането на някои от сортовете малко преди да са напълно узрели, след това - при оптимална зрялост, а в края на кампанията да приберете реколтата в презрял стадий. Ръчното прибиране има и друг недостатък, например в района на град Бордо - когато сортът мерло е вече узрял, сортът каберне узрява една или две седмици по-късно. Тези времеви амплитуди доста затрудняват използването и управлението на човешка работна ръка при прибирането на реколтата ръчно.
В днешно време е много трудно да се наемат достатъчно  работници. Все повече и повече собственици на винарни се затрудняват да наемат достатъчно количество и качествена работна ръка, също така тя  все повече поскъпва. В някои от случаите, ръчното бране е задължително, ако например терените са много стръмни или конструкцията на масива не позволява да се извършва машинно бране (например стари лозови масиви) или не е подрязано и/или подвързано по определен начин, но понякога и по други причини. Например в региона Шампан, производителите на шампанско, които използват червени сортове грозде, биха  получили  нежелано оцветяване, ако приберат гроздето механично. Въпреки това лозарите там продължават да обмислят възможността да използват гроздокомбайн поради високите разходи за ръчно бране.
Машинното прибиране e един  усъвършенстван и деликатен процес. В по-дългосрочен план гроздоберът  с машина се оказва по-евтин в сравнение с ръчния гроздобер. Механичното прибиране е значително по-бързо от ръчното, например една машина замества около 20 работници. Ако например сте изправени пред настъпващото лошо време по време на беритбената кампания, машината би се справила много по-бързо, докато на човека би му отнело дни. В крайна сметка гроздокомбайнът дава възможност прибирането на гроздето да се случи при неговата оптимална зрялост, а не твърде рано или твърде късно, което е една от основните предпоставки за получаване на качествено вино в бутилката.
И още: Прибирането с гроздокомбайн може да се осъществи и през нощта, когато през деня е много горещо. Това ще придаде повече свежест на вкусовите качества на гроздето.
Другото предимство на машинното бране е, че при него се отделят узрелите плодове от стъблото, докато неузрелите остават върху лозата. Ако разговаряте с производител на грозде, той, разбира се, ще се постарае да ви увери, че неговият метод е правилният. Ако той прибира реколтата си ръчно, според него това ще е най-добрият метод, а ако машинно - ще твърди същото.  Само крайният продукт би разкрил истината.
 Между 60 - 80% от световното производство на вино е от грозде, прибрано с гроздокомбайн. Все още в някои страни с развиващи се икономики, сред които е и България, човешкият труд  струва толкова малко, че все още е по-евтин от брането с машина.
Всяка година компанията Pellenc произвежда около 400 - 450 гроздокомбайна. Всеки гроздокомбайн е предмет на индивидуална поръчка, изработката на машината трае от 4 до 6 месеца. Гроздокомбайните Pellenc притежават изключителни способности, те берат, почистват, сортират, отделят, съчетават няколко операции в едно и по този начин спестяват много от производствените разходи. Самоходните гроздокомбайни са в състояние да пръскат, подрязват, почистват и култивират. Не е случайно, че основните пазари, където работят най-много гроздокомбайни Pellenc, са именно страните, заемащи лидерски позиции в света по количество и качество на произведеното вино.
В началото на септември в Южна Франция, в Châteauform’, la maison des contes, недалеч от завода на Pellenc, ще се проведе поредното представяне на новостите при прикачните гроздокомбайни. В следващия брой на „Агробизнесът“ ще ви разкажем за тях.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия