ЕС предприема мерки за защита на пчелите

В Европейския съюз (ЕС) всяка година около 600 000 пчелари и 17 милиона кошера произвеждат 250 000 тона мед, което прави ЕС вторият най-голям производител на сладкия хранителен продукт в света (с 12% от световното производство) след Китай (с 28%). Само 4% от пчеларите в ЕС имат над 150 кошера, които се приемат за минимален брой за професионалните производители, а това означава, че за повечето пчелари в общността производството на мед е или втори източник на доходи, или се упражнява като хоби. Обобщените данни на статистическата служба на ЕС „Евростат“ показват, че през последните години се забелязва спад в броя на пчеларите при стабилен брой на пчелните кошери.
Цените на европейския мед са по-високи от цените на конкурентите по света. Средната цена на внесения в ЕС мед е 2,23 евро за килограм, а средната експортна цена на меда, който ЕС изнася за трети страни, е 5,69 евро за килограм.
В същото време потреблението на пчелен мед в общността е много високо и затова се налага да се внасят допълнително около 200 000 тона, предимно от Китай, Украйна, Аржентина и Мексико, като 40% от този внос е от Китай. Заради високото потребление износът на мед от ЕС е ограничен до средно 20 000 тона предимно за Швейцария, Саудитска Арабия, Япония, САЩ, Канада.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

СПБ е реализирал  5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

СПБ е реализирал 5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

Koнĸypeнциятa мeждy oтдeлнитe игpaчи нa биpeния пaзap в cтpaнaтa щe cтaнe oщe пo-cилнa. Фaĸт,...

Хранителна индустрия

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландия забранява използването на палмово масло в собствените си продукти. Правителството ще изпълни тази...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия