Вино с дух на родната земя прави млад енолог

Винарна „Малката звезда“ се намира край харманлийското село Коларово. Наречена е така на местността, в която е разположена. Тя пък от своя страна е кръстопът на търговски римски пътища. Технолог на избата е 27-годишният Свилен Георгиев. Въпреки че е млад, е убеден, че тук е мястото му, а производството на вино е неговото амплоа. Родителите му са агрономи, но той винаги е искал да учи химия. Завършил е технология на виното и пивото, профил вино и високоалкохолни напитки  в Университета по хранителни технологии в Пловдив, по тази специалност е и първата му магистратура. Втората вече е от Аграрния университет – за да е максимално полезен в семейния бизнес. Баща му Георги Георгиев е единият от собствениците на избата. Той притежава 50 процента от нея, останалата половина е на Николай Иванов.
- Технолог съм във винарната от 2015 г. Захванах се с виното, защото ми харесва, това съм учил, пък е и предизвикателство. Но ако не бях тук, със сигурност щях да съм в земеделието, въпреки че не зная в коя негова част. Родителите ми гледат 30 хиляди декара земя, но пласират също продукти за растителна защита, торове. А на мен химията ми е страст и знаех какво ще уча от съвсем рано. Явих се на предварителните кандидатстудентски изпити през пролетта и ме приеха. Изобщо не съжалявам за този избор.
Засега лозята на фирмата са 140 декара, по-голямата част от тях са стари – на по 50 и повече години. Масивите са собствени и арендовани в землището на село Коларово. Всичките са винени сортове - повече мерло и по малко шардоне, сира, каберне совиньон и памид. Още 160 дка ще бъдат засадени през октомври по мярката за преструктуриране и конверсия на Националната програма за подпомагане на сектора, разказва той.

Агрополитиката

Увеличава се вносът на земеделски продукти в Китай

Увеличава се вносът на земеделски продукти в Китай

Министърът на земеделието Румен Порожанов представи  възможностите за засилване на...

Пазари, борси, цени

Проблемите на тютюнопроизводителите ще се решават от трибуната на парламента

Проблемите на тютюнопроизводителите ще се решават от трибуната на парламента

Tютюнопроизводителите от Сатовча, Гърмен, Хаджидимово и Гоце Делчев протестират против готвеното от правителството увеличение...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия