България е 8-ма в ЕС по дял на млади фермери

Откакто се работи по Общата селскостопанска политика в ЕС през последните 15 години, постоянно се говори, че се отделя специално внимание за развитието на младите фермери и ръководители на аграрни стопанства и се въвеждат нови механизми за тяхното подпомагане и стимулиране. Равносметката обаче не показва, че намеренията отговарят на реалността.
Последните окончателни данни на „Евростат“ показват, че близо 58 процента от управляващите земеделски стопанства в ЕС са на възраст над 55 години, докато делът на младите фермери до 40-годишна възраст е само 10.90 на сто.
По този показател България е на осмо място в ЕС, като нашият дял е доста над средния за ЕС. У нас 14% от аграрните мениджъри са под 40 години.
В ЕС работят 10,3 милиона души, които ръководят земеделски стопанства. Средната възраст на земеделските стопани е много по-висока от възрастовия спектър при други професии - една трета (32%) от земеделските стопани в ЕС са на възраст 65 години и повече. В целия ЕС хората между 40- и 54-годишна възраст, които управляват стопанства в земеделския сектор, формират 29,4% от всички, а 27,7% са между 55 и 64 години (виж графиката 1 – Дял на младите фермери, под 40 години в ЕС).
С 22,2% дял на младите фермери Австрия заема първото място в класацията. На второ и трето място се подреждат Полша и Словакия, съответно с 20,3 и с 19 на сто.
Кипър заема последното място с едва 3,3% дял на млади фермери, като на острова 44,6% от фермерите са над 60 години.
Според данните на „Евростат“ най-младите мениджъри на земеделски стопанства са склонни да имат по-големи ферми по отношение на площта, добитъка и стандартното производство, отколкото най-старите (над 65-годишна възраст).
Професията на фермер в ЕС е доминирана от мъже, като само трима на всеки десет (29%) от мениджъри на ферми в ЕС са жени. Сред младите фермери делът на жените е още по-нисък - само 23 на сто от всички фермери до 40 години.

Агрополитиката

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива свиня

Министърът на земеделието Румен Порожанов забранява груповият лов на дива...

Пазари, борси, цени

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст

Хлябът ще поскъпне със 7-8 ст. Поскъпването ще е факт към края на септември...

Хранителна индустрия

ЕК  одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

ЕК одобри проекта за борба с двойните стандарти на храните

Европейската комисия одобри българската програма за борба с двойните стандарти на храните, заяви евродепутатът...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия