Новата ОСП ще подкрепя малките и средните


80% от евросредствата отиват при 20% от производителите. Тази практика трябва да се промени

„Надявам се, че през втората половина на 2019 г. Европейската комисия ще бъде готова с промените в Общата селскостопанска политика след 2020 г.“, каза еврокомисар Фил Хоган по време на „EU Agricultural Outlook conference“, която се проведе в края на миналата година в Брюксел. Румънското председателство на Съвета на ЕС ще продължи да работи върху заключенията по ОСП, допълни той.
„Предстоят избори за Европейски парламент и ние ще направим всичко възможно, за да приключим с предложенията за промени в ОСП преди да изтече мандатът на настоящия парламент.“, заяви Фил Хоган.
Подкрепата на доходите за фермерите в новата Общата селскостопанска политика ще бъде обвързана пряко с изпълнението на ясни задължения относно запазването и повишаването на качеството на водата, почвите и въздуха. Това каза еврокомисар Фил Хоган по време на пресконференцията, която бе с акцент върху предложенията на Европейската комисия за промени в ОСП след 2020 г.
Справедливостта ще бъде основен приоритет при плащанията, подчерта той и посочи, че неговите предложения за промени в ОСП специално внимание е обърнато на подкрепата за малките и средните стопанства. 80% от парите отиват при 20% от земеделските производители. Това трябва да се промени.
Модернизацията на ОСП се състои основно в дигитализацията на земеделието, посочи още Хоган.
По отношение на несправедливите търговски практики Комисията предвижда да се създаде пазарна обсерватория за всички селскостопански сектори. Това ще допринесе за повече прозрачност, обясни комисарят по земеделие на ЕС.
„От Съвета на ЕС и Европейския парламент зависи бюджетът на ОСП да бъде силен. В предложенията на Комисията за периода след 2020 г. ние отчитаме възможния Брекзит и новите приоритети на държавите членки свързани с отбраната, сигурността и миграцията. Също така трябваше да отчетем международните търговски споразумения на ЕС, подхода за устойчиво развитие и Споразумението на ООН за миграцията.“, заяви Фил Хоган.
Въпреки всичко основна цел на Комисията е да опрости и модернизира общата агрополитика на ЕС. „Колкото повече контрол има, толкова по-сложна става политиката. Това обяснява необходимостта от нов дизайн на ОСП, което означава, че на ниво ЕС се подготвя нова политика, а на национално ниво се преминава от система на изпълнение на стриктни изисквания към система на постигане на резултати.“, обясни еврокомисар Хоган.
„Имаме общи методи за оценка на резултатите чрез обща система от индикатори. Това означава, че Комисията ще се стреми да дава възможно повече свобода на фермерите, но ще следи да не се нарушават правилата за конкуренцията на общоевропейския пазар. Земеделските производители ще могат да се съсредоточат върху своите дейности, тъй като значително ще бъде намалена административната тежест“, отбеляза Фил Хоган.
През 2019 г. изтича мандатът на настоящата Европейска комисия. На журналистически въпрос комисар Хоган отговори, че ще се кандидатира за втори мандат, ако министър-председателят на страната му го номинира.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на Европейския...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия