Топлина от елхи и вафли

Виена успява да превърне боклука в ток и парно за жителите си

Община Виена има дълга традиция във въвеждането в ежедневието на иновативни решения, свързани с опазването на климата и околната среда в австрийската столица. Сред тях е преработката на боклука. В града са изградени четири съоръжения за изгаряне на отпадъци – Фльотцерщайг, Шпителау, Пфафенау и Зимеринг Хайде. Годишно в тях се оползотворяват около 900 000 тона боклук, опасни отпадъци и шлака. Получената около 1,5 млн. МВтч. топлинна енергия се предава към топлопреносната мрежа.
Елхите топлят
Актуален пример за практично и екологично решение е оползотворяването на ненужните коледни елхи. След като празниците отминат и дръвчетата изпълнят тяхната декоративна роля, те продължават да бъдат полезни на виенчани, превърнати в топлинна енергия.
Още през 1990 година Община Виена разкрива специални места в града, на които в определен период от време се оставят само ненужните вече елхи. Изискването е по тях да няма остатъци от герлянди, стъклени, пластмасови и метални висулки и украси. Ежедневно случители на Магистрат 48, който отговаря за чистота, събират дръвчетата и ги закарват директно в завода за биомаса, където се превръщат в топлинна енергия.
Във Виена тази година се събират около 170 000 коледни дръвчета, които тежат приблизително 750 тона. Те се изгарят в завод за биомаса и от тях се получава топлинна енергия, достатъчна един месец да се отопляват 3 000 жилища. Тази екологична употреба на елхите спестява на общината 800 тона вредни емисии въглероден двуокис.
Ако през 1990 година местата за събирани са били 220, днес те вече са 534. Обозначени са с табели, а Община Виена прави всичко възможно повече хора да разберат за тях. Затова и от няколко години са разработени специални приложения за iPhone, iPad и Andoid-Smartphone, които лесно и бързо помогат да се открият най-близките и удобни за жителите места за събиране на елхи.
„Вафлена” топлина
Друг пример за иновативно отопление ни дава известният производител на вафли Manner, който през 2016 година пусна излишната топлина от процеса на печене в част от топлопреносната мрежа на Виена. Така бе осигурен достъп на около 600 домакинства и фирми до общо 1 мегават мощност отопление и топла вода. Отпадъчната топлина от този процес пък се обръща в климатична енергия за охлаждане на сладкарските цехове. Това решение носи полза както за хората, така и околната среда, тъй като чрез него емисията на въглероден двуокис намалява с 1000 тона годишно, което  съответства на емисиите от 240 еднофамилни къщи. Тези резултати не биха били възможни без наличието на сътрудничество между бизнеса и общинските предприятия в областта на екологията и опазването на климата.
Инсталациите за изгаряне на отпадъци в австрийската столица не само произвеждат екологична енергия, но са и важна елемент от цялостната система за управление на виенските отпадъци. Те са част от структурата на общинското енергийно дружество Wien Energie, което започва създаването на енергия от отпадъци още от 1963 г с пускането в експлоатация на първата инсталация Фльотцерщайг. Най-новата е Пфафенау е отворена преди по-малко от десет години. И когато говорим за изгаряне на отпадъци, не си представяйте, че над тези заводи се вият кълба дим и се носи миризма. Процесът на горене се следи стриктно и вредното въздействие върху околната среда се избягва чрез усъвършенствана технология за пречистване на отработените газове. Вредните емисии в инсталациите за изгаряне на отпадъци на Wien Energie имат стойности с около 90% под допустимите норми – показател, отреждащ на дружеството е водещо в света.
Не случайно един от заводите за преработка на боклук се намира в центъра на Виена и е проектиран от големия художник Хундертвасер.
Елица Ценова

Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на Европейския...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия