Партньорство за модерно и успешно земеделие

Земеделци от Северозапада видяха технологии от бъдещето
Десетки зърнопроизводители от Северозападна България се събраха в базата на „Римекс Технолоджийс” край Борован, за да се запознаят отблизо с техниката на канадската фирма „SalfordGroup”. Най-новите линии продукти представи вицепрезидентът на компанията Майкъл Родионов.
Технологията е позната в САЩ, Канада и редица европейски държави и отзивите на клиентите за представените машини от Salford са изключително ласкави, поясни Родионов.
Обработката на земята може да е конвенционален тип, минимална и нулева. Хубаво звучи да не правиш нищо и да вземеш повече, но това трудно може да стане. Концепцията на Salford за вертикална обработка е решение между нулева и минимална обработка, уточни вицепрезидентът на фирмата.
При вертикалната обработка се избягва обръщането на почвата. При нея растителните остатъци се раздробяват и се вкарват на 6-8 сантиметра в земята. Точно в този слой живеят полезните бактерии, които ги разграждат и ги превръщат в полезни вещества.
- Растителните остатъци са богати на различни елементи като азот, фосфор, калий, сулфати. Ако те бъдат заровени дълбоко, както става при оранта, няма да изгният, тъй като в почвата на такава дълбочина липсва кислород и съответно не се отдават полезните вещества. Затова е по-добре да прилагаме вертикалната обработка, за да не губим хранителните вещества, съдържащи се в растителните остатъци. Принципа на работа на вертикална обработка може да сравним с пневматичен чук. Видимият резултат е малък, но разпукването на повърхността е значително. Освен това дисковете насичат остатъците, смачкват ги добре и ги смесват с пръстта, като при този процес вкарват и кислород в нея.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия