Партньорство за модерно и успешно земеделие

Земеделци от Северозапада видяха технологии от бъдещето
Десетки зърнопроизводители от Северозападна България се събраха в базата на „Римекс Технолоджийс” край Борован, за да се запознаят отблизо с техниката на канадската фирма „SalfordGroup”. Най-новите линии продукти представи вицепрезидентът на компанията Майкъл Родионов.
Технологията е позната в САЩ, Канада и редица европейски държави и отзивите на клиентите за представените машини от Salford са изключително ласкави, поясни Родионов.
Обработката на земята може да е конвенционален тип, минимална и нулева. Хубаво звучи да не правиш нищо и да вземеш повече, но това трудно може да стане. Концепцията на Salford за вертикална обработка е решение между нулева и минимална обработка, уточни вицепрезидентът на фирмата.
При вертикалната обработка се избягва обръщането на почвата. При нея растителните остатъци се раздробяват и се вкарват на 6-8 сантиметра в земята. Точно в този слой живеят полезните бактерии, които ги разграждат и ги превръщат в полезни вещества.
- Растителните остатъци са богати на различни елементи като азот, фосфор, калий, сулфати. Ако те бъдат заровени дълбоко, както става при оранта, няма да изгният, тъй като в почвата на такава дълбочина липсва кислород и съответно не се отдават полезните вещества. Затова е по-добре да прилагаме вертикалната обработка, за да не губим хранителните вещества, съдържащи се в растителните остатъци. Принципа на работа на вертикална обработка може да сравним с пневматичен чук. Видимият резултат е малък, но разпукването на повърхността е значително. Освен това дисковете насичат остатъците, смачкват ги добре и ги смесват с пръстта, като при този процес вкарват и кислород в нея. Вълнообразните дискове разрушават уплътнените слоеве, създадени от хоризонтално работещите машини като плугове, дискови брани и култиватори. Вертикалната обработка се наложи като стандарт за обработка на почвата за повишаване на добивите. Тя осигурява по-добра влага на корените на посевите. При нея налягането върху почвата е по-малко. По-малко са и използваните машини при сеитбата. Намаляват разходите за препарати, а посевите са по-равномерни.
- Новите системи за почвообработка, които ние произвеждаме, са в унисон с тенденцията за минимални обработки. За да е ефективно едно стопанство, е нужно да внедри технологиите на прецизното земеделие.
Комбинираните сеялки на Salford също са щадящи ресурсите и универсални за опазващото почвата земеделие. Те позволяват получаването на високи добиви и едновременно възстановяват плодородието за рентабилно растениевъдство в бъдеще. Те в кратки срокове и с максимален ефект изпълняват целия комплекс полевъдни дейности с едно минаване през полето – култивиране, посев без предварителна обработка и едновременно с това внасянето на торове. Използването им съхранява структурата на почвата, предотвратява ерозията, снижава загубата на влага, добави Майкъл Родионов.
Торовете на „GrowGreen Australia” представи пред фермерите директорът на фирмата Марио Парник.
- С нашите торове може да осигурите изключително добро хранене на растенията. Фирмата притежава патентована технология за производството им, икономически изгодни са и са подходящи за биологично производство. Те съдържат пълен спектър от аминокиселини, разработени са за екстремни условия – засушаване и преовлажняване. Окуражен съм, че присъствах на презентация, насочена към опазване на почвата и оползотворяване на растителните отпадъци. Току-що представената машина може да прилага нашите продукти. А те пък ще осигурят по-добри посеви и по-голям добив. Ние предлагаме иновативно торене за успешни практики в земеделието.
Австралийските торове Grow Green са създадени без термична обработка. Те предоставят на стопаните природосъобразни и стабилни решения за почвите и растенията. Осигуряват добро захранване и с използването на най-съвременните технологии при обработката „затварят” цикъла, обобщи Марио Парник.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия