Аграрни изложения в Европа през март 2018 г.

1-4 март, Пиаченца, Италия.
Seminat
Изложба за семена, селскостопански и декоративни растения, оборудване. Изложители са представители на секторите цветарство, градинарство и зеленчукопроизводство. Изложението е насочено към крайните потребители, като им дава възможност да закупят растения, продукти и оборудване в началото на сезона, а на изложителите дава възможност да развиват важни контакти и да реализират продажби.
www.seminat.it
3-4 март, Люблин, Полша.

Agro Park
Единадесетото издание на селскостопанския панаир по традиция ще въведе фермерите в новия сезон, показвайки най-новите тенденции и технологични нововъведения в сектора. На изложбена площ от 3000 кв. м организаторите ще предложат интересна програма за специалистите. Очакват се около 250 компании от цяла Европа, които ще представят най-новата си продукция, като акцентът тази година са тракторите. Вече 20 марки агротехника са потвърдили участие.
www.agropark.pl

6-8 март, Венрай, Холандия.
LIV-Landbouwdagen Intensieve Veehouderij
Осмото издание на Международните земеделски дни на животновъдството събира на едно място птицевъди, свиневъди и говедовъди. Очакват се над 300 изложители от Холандия, Германия и Белгия. По време на тазгодишните LIV са предвидени семинари и презентации за индустриалното животновъдство, на които ще бъдат представени най-новите тенденции, както и други теми в сектора. В неформална обстановка се обменят идеи и се полагат основите на нови бизнес споразумения.
https://booking.evenementenhal.nl/en/ven-2018/venray

Търсенето и цените на зърно ще продължат да растат

Растящото търсене на зърно за промишлени цели и от животновъдството са сред основните причини за оптимистичните прогнози за цените както на местно ниво в България, така и в ЕС и по света. Натиск върху цените, макар и слаб, ще оказват рекордните запаси и изострената конкуренция между производителите и особено между големите играчи Русия и САЩ, както и Аржентина и Бразилия, а за Европа - Франция и Украйна, а напоследък и Румъния.
Световните пазари
Стоковите пазари, не само енергийните, но и на селскостопанска продукция, записват в началото на 2018 г. най-продължителния си печеливш период в историята, който започна в края на 2017 г. Това се дължи на значителното нарастване на производствения сектор в световен мащаб, а отминалата година беше втората поред, в която стоковите пазари завършват на печалба, обобщават анализаторите от американската инвестиционна банка Goldman Sachs Group, които смятат, че тази тенденция ще се запази и през цялата 2018 г. Специално поскъпването на пшеницата с около 3,2% от началото на настоящата година се дължи до голяма степен на последната студена вълна в САЩ.
Като цяло глобалният зърнен пазар през 2017/2018 изглежда доста балансиран, а брутното предлагане надвишава прогнозираното търсене, което води до увеличаване на запасите, сочат обобщените анализи и прогнози на ФАО и Mинистерството на земеделието на САЩ (USDA) от края на миналата година. Според тях запасите от зърно продължават да се увеличават вече пети сезон поред и са почти 726 млн. тона, което е нов рекорд.

Агрополитиката

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

1 млрд. лева е одобрената субсидия по две от най-атрактивните мерки за закупуване на селскостопанска техника

По две от най-атрактивните мерки, предоставящи възможност за закупуване на...

Пазари, борси, цени

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на „Винария 2018“

Единственият в света бял коняк и екзотични напитки са сред изненадите на  „Винария 2018“....

Хранителна индустрия

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово създаде уникален сорт сусам

Институтът по растителни и генетични ресурси - Садово, създаде уникален сорт сусам, който може...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия