Дъждът вдигна цената на зеленчука

Неблагоприятното време от началото на юни с висока влажност и по-малък брой слънчеви дни засегна производството на зеленчуци, очаква се по-слаба реколта от полското производство спрямо миналата година, оплакаха се земедески стопани. Заради това цените се повишиха, подкрепиха ги от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA) към Института по аграрна икономика. Техните предварителни данни към първата десетдневка на август показват спад в производството и стабилен ръст на цените. По-късно от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) опровергаха и производителите, и САРА, тъй като последните окончателни данни на Агростатистиката показаха, че въпреки лошото време добивите са нараснали значително на годишна база.
Добивите
По предварителни данни на САРА общото производство на домати през 2018 г. се очаква да намалее до  145 хил. т, или приблизително с 9% по-малко спрямо реколтата през 2017 г. Междинните окончателни данни на Министерството на земеделието, храните и горите обаче показват, че към 16 август са прибрани 44 734 т домати при среден добив 1894 кг/декар, като на годишна база (спрямо същия период на 2017 г.) нарастването е с 91.5% на прибраната реколта и с 50.7% на средния добив. Предстои прибирането на реколта от около 17 000 дка домати. При пипера нарастването е по-слабо – само с 3.4%, до 9902 т на прибраната реколта, а при ръст на средния добив с 1.1% - до 635 кг/дка.
Пак по данни на Агростатистиката на МЗХГ засадените площи с домати са 38 796 дка, което е със 7.5% повече спрямо същия период на 2017 г., докато площите, които са засети с пипер, намаляват с 4.7 на сто, до 27 868 дка.
Предвижданията на САРА за пипера са за реколта от 55 хил. т. От трите култури пиперът е с най-големи колебания на добивите, защото най-голяма част от това производство се реализира на открито.
Според прогнозата на САРА производството на краставици през 2018 г. се очаква да е в рамките на около 58 хил. т. Отбелязаният през 2017 г. ръст в количествата от открити площи ще претърпи най-сериозен спад и от 15 хил. т може да спадне на около 9 хил. т (понижение с 40%).
Цените
По последни данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) към 24 август цените на доматите и чушките, отглеждани на открити площи, се понижават, но въпреки това остават най-високи за последните 5 години.
С 16% се е понижила цената на доматите от полето за седмица и вече е 1,00 лв. за килограм на едро, при 1.19 лв./кг през седмицата, която завърши на 17 август. Оранжерийните поевтиняват по-слабо – със 7.4%, до 1.20 лв./кг при 1.49 лв./кг до 17 август. За сравнение - бюлетинът на ДКСБТ от 2013 г. за края на август показва, че тогава оранжерийните домати са стрували 0.79 лв./кг, от откритите площи – 0.73 лв./кг.
С 2 стотинка са поевтинели краставиците от оранжерии, които по тържищата се предлагат по 1.20 лв./кг спрямо 1.22 лв./кг на 17 август, или спад на цените с 1.6 на сто. Преди пет години оранжерийните  краставици са стрували 0.85 лв./кг. При полските краставици разликата е по-малка, тъй като през последната седмица на август цената на краставици от открити площи е 0.92 лв./кг, или с 18.6% поевтиняване спрямо 1.13 лв./кг седмица преди това. През последната седмица на август през 2013 г. полските краставици са стрували 0.90 лв./кг.
Разнопосочна се оказа цената на пипера – зеленият е поскъпнал с 5.2%, до 1.01 лв./кг спрямо 0.96 лв./кг на 17 август, докато червеният е поевтинял с 6.8%, до 1.30 лв./кг спрямо 1.46 лв. на 17 август. Преди пет години цената на зеления пипер е била по-евтина в края на август - 0.98 лв./кг.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия