Възраждането на животновъдството започна

Специалното внимание на Европейския съюз (ЕС) и на държавата, което през последните две години получават българските животновъди, започна да дава реални положителни резултати. Въпреки че последните данни са далеч от нивата, отчитани преди началото на прехода през 2001 г., нарастването във всички области на сектор Животновъдство е видимо според последните данни на Агростатистиката на Министерството на земеделието, храните и горите.
Сред факторите за това своеобразно възраждане на традиционния за българското селско стопанство сектор са отпуснатите субсидии, подобрените пазарни условия и навлизането на млади фермери.
Само за отминалите две години българските животновъди са получили над 23 млн. лева подпомагане по различни схеми и за различни видове животни. От последното заседание на Консултативния съвет по животновъдството става ясно, че за стопанската 2017 г. са предвидени още около 21 млн. лева, като от тях 11 млн. лв. са с целево предназначение, одобрени от Европейската комисия, за преодоляване на последиците от кризата на пазара на мляко в ЕС.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%

Глобалният пазар на етерични масла расте със средногодишен темп от 8-11%. Това сочи анализът...

Хранителна индустрия

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Румен Порожанов: Фрапантни разлики в цените на хранителните стоки са недопустими

Фрапантните разлики в цените на някои хранителни стоки на нашия пазар са недопустими, заяви...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия