Лидерите на Европа подкрепиха бизнеса

По време на срещата на върха на Европейския съюз в София на 16 и 17 май имаше дискусии по две проблемни за Европа теми – бъдещето на Западните Балкани и как да реагира ЕС на предизвикателствата на американския президент Доналд Тръмп с въвеждането на по-високи вносни мита за стомана и алуминий, както и за други стоки от ЕС, и налагането на икономически санкции срещу Иран.
На фокус Западните Балкани
Освен че след 15 години пауза на масата на диалога седнаха лидерите на Европейския съюз и на още 6 държави от Западните Балкани (Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Македония, Сърбия и Черна гора), по-важното е, че те обвързаха и двата дискутирани проблема с подкрепата и защитата на бизнеса на Европа, включително и от страните от Западните Балкани, които не са членове на ЕС. И въпреки че в текста на Софийската декларация се говори не за членство, а за „европейска перспектива“, компаниите на Стария континент би трябвало да са доволни от срещата на лидерите на ЕС в София, защото, както написа в обобщаващ анализ британският вестник „Файненшъл таймс“, ползата за бизнеса е значително по-голяма от политическия ефект на срещата на върха в София, имайки предвид приетия анекс към политическата декларация с името “Приоритетна програма от София” (Sofia Priority Agenda), който събира проектите за транспортна, енергийна, дигитална и всякаква друга “свързаност” (виж карето).
Истината е, че в във въпросния анекс се повтарят списъците с проекти, утвърдени на форума във Виена през 2015 г., а съществуващото финансиране от ЕС беше договорено в Берлин година преди това. Все пак 30 млрд. евро е добра сума, колкото са нужните инвестиции за реализирането на проектите. Освен това една трета, или 10 млрд. евро, ще бъде европейско финансиране.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Румен Порожанов: Искам коректни отношения със земеделския бранш

Искам коректни отношения със земеделския бранш. Заедно да си направим...

Пазари, борси, цени

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

„Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел

Великотърновската пивоварна „Бритос” пуска на пазара нов вид бира с пет вида хмел. Тя...

Хранителна индустрия

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Зам.-министър Цветан Димитров откри 68-та среща на Консултативния съвет на Европейския орган по безопасност на храните

Заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров откри  68-та среща на Консултативния съвет на...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия