Най-търсени са тракторите, комбайните, мулчерите и машините за директна сеитба

Продажбите на трактори и друга селскостопанска техника показват значително увеличение през 2016 г. на всички основни световни пазари. Най-търсени са тракторите, комбайните, мулчерите и машините за директна сеитба. Европа  приключва периода с положителни резултати, които се обуславят от влизането в сила на новите стандарти за ускорена регистрация на  наличните машини.
Световният пазар на селскостопански машини отбеляза ясно положителна тенденция през 2016 г., макар и с много различни проценти в отделните страни. Имаше огромен растеж в Индия и Китай, които през първите девет месеца на годината показаха увеличение на продажбите на трактори съответно от 19% и 33%. Предполага се, че до края на годината те са надвишили съответно 600 хиляди и 500 хиляди броя. Руският пазар (+ 20% през септември) и Бразилия (+ 11%) също регистрират високи резултати, а американският пазар в края на годината отбеляза ръст от 4,5% и над 220 000 регистрирани трактора – постижение за страна, която се гордее с високо ниво на механизация и илюстрира типичната динамика на зрелите пазари. През 2016 г. в Европа са регистрирани общо 165 хиляди регистрирани трактора.
С оглед влизането в сила на Регламент 167/2013 - новото европейско законодателство, от януари 2018 г. са валидни нови критерии за одобрения, затова отделните направления в сектора са приели повече маркетингови инициативи за пускане на пазара на запасите от вече произведени машини, които не отговарят на новите правила. Това се вижда много ясно в страните, които имат най-голям обем продажби на пазара: регистрациите в Германия нарастват с 19,3% за годината (до 33 700 броя), в Испания увеличението е от 8% (12 000 броя). Най-значителното нарастване е в Италия – 23,8%  или 22 700 регистрирани трактора.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са  призьори  на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са призьори на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Нов сорт домати „Алено сърце” и лечебен хляб са сред победителите в конкурса за ...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия