Земеделските работници в България са все още в графа бедни

В Дания, Холандия и Швеция средното заплащане на час е 15 евро, а в България, Гърция, Латвия, Литва, Полша и Румъния – 3 евро
Половината от страните - членки на ЕС са се възползвали от финансирането чрез Общата селскостопанска политика (ОСП) за значително намаляване на бедността и за създаване на по-високи доходи от земеделие, докато други държави изостават, сочи най-новото изследване на Световната банка.
Докладът, озаглавен „Осмисляне на ОСП“, разглежда въпроса как новите инвестиции и услуги в селското стопанство, подкрепени от знаковата обща селскостопанска политика на ЕС, могат да намалят бедността и да преобразуват селското стопанство в сектор, който може да осигури по-добре платени работни места за тези, които обработват земята.
Каква е причината за нарастването на неравенството и дела на спадащия доход до 40%? В Европа най-важният определящ фактор за неравенството на доходите са трудовите доходи.
Пет са факторите на бедността които са определящи за слабото нарастване на трудовите доходи на човек от населението (алтернативно измерване на нивото на трудовите доходи на заето лице). Този ръст е бил един процент годишно през 2012 - 2016 г., или две трети от скоростта преди кризата.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

СПБ е реализирал  5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

СПБ е реализирал 5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

Koнĸypeнциятa мeждy oтдeлнитe игpaчи нa биpeния пaзap в cтpaнaтa щe cтaнe oщe пo-cилнa. Фaĸт,...

Хранителна индустрия

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландия забранява използването на палмово масло в собствените си продукти. Правителството ще изпълни тази...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия