В света на ябълките

Ябълката е най-разпространеният широколистен семков овощен вид в умерените климатични пояси на света, включително у нас. Това се дължи на голямата родовитост и трайността на дърветата, съхранимост и добра цена на плодовете и разностранното им използване. Ябълката има широко географско разпространение – от средиземноморския район до географски ширини на северното и южното полукълбо, където други овощни видове не успяват Това е следствие на голямата студоустойчивост през зимата, дългия период на покой и късния цъфтеж, което прави ябълката малко уязвима от ниските температури през зимата и пролетта. В света съществува изключително разнообразие на сортове по големина, оцветяване и вкусови качества на плодовете, период на узряване и трайност на съхранение.
Ябълковите плодове са изключително ценна диетична храна. Те са нискокалорични, с високо съдържание на витамини, сурови влакнини и пектини. Подпомагат храносмилането, подобряват перисталтиката на червата и почистват храносмилателната система от гниещи материали и токсини. Антиоксидантите в плодовете не позволяват увреждането на клетките, които дават началото на злокачествени болести. Използват се за профилактика и лечение на възпалителни болести и на пясъци в бъбреците. Широко популярно е правилото, че една ябълка на ден след храна или вечер пази човек от болести.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия