Новата битка за нивите край морето и ски пистите в планините

Започват нови битки за усвояване на земеделски земи и гори, за да се изграждат по-бързо туристически обекти край морето и в планините. Първата беше окончателно спечелена. С приетите изменения на Закона за опазване на земеделските земи собствениците на ниви, които са сменили предназначението им, но не са реализирали строителство в законовия срок, получиха амнистия, за да упражнят правото си на инвестиции. Не помогна и ветото на президента. То беше отхвърлено от мнозинството, а действащите вече промени се отнасят предимно за ниви край морето.
Втората битка за горите в планините и по-специално за нови лифтове и ски писти започна, след като депутати от управляващите внесоха законопроект за изменение на Закона за горите, след приемането на които по-лесно и бързо ще се учредява право на строеж в горски територии без промяна на предназначението на земите, когато се отнася за „ски писти, станции и стълбове на лифтове и влекове, включително за нуждите на основен ремонт и реконструкция на съществуващите такива съоръжения.
На кои ниви ще се строи
С промените на Закона за опазване на земеделските земи, които бяха приети в преходните и заключителните разпоредби на законопроекта за изменение на Закона за посевите и посадъчния материал, се дава право на собственици на земеделски земи, които са им сменили предназначението, но по някаква причина не са реализирали инвестиции за изграждането на туристически или други обекти, да сторят това в следващите 3 или 6 години, съответно да подновят разрешението си за промяна на предназначението и да реализират инвестицията си. Всъщност изтеклият на 23 май 2017 г. краен срок бе удължен и на практика остава за вечни времена, като се отнася не само за нивите с променено предназначение до 23 май 2011 г., но и за бъдещи промени на предназначението.

Агрополитиката

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу свободната търговия между ЕС и Меркосур

Селскостопанските производители във Франция протестират срещу проекта за споразумение за...

Пазари, борси, цени

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са  призьори  на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Домати „Алено сърце” и „Ивайловска капия” са призьори на изложбите „Агра” и „Фудтех”

Нов сорт домати „Алено сърце” и лечебен хляб са сред победителите в конкурса за ...

Хранителна индустрия

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

ДКСБ:Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена

Престижните фирми на пазара предлагат добри сирена, които не са по-лоши от много известни...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия