Законът за горивата поставя неизпълними от фермерите изисквания

Помните ли 2015 г., когато фермери с трактори блокираха републиканските пътища заради забавени субсидии и закъсняло национално доплащане плюс въвеждане на регистрация като бензиностанции на местата, откъдето по полето се зарежда селскостопанската техника. По същия повод се задава нов протест, който ще е със сигурност по-голям от предишния, и този път няма кой да ги спре, заканват се земеделските производители. Те настояват да бъдат извадени от законопроекта за горивата (пълното му заглавие е Закон за административното регулиране на икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход), който поставя неизпълними изисквания пред тях.
Законопроектът мина на първо четене в парламентарната Комисия за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата (странно, но на закрито заседание), чийто председател е Емил Димитров-Ревизоро. Това, което в него засяга най-много земеделските производители, е премахването на т. нар. подвижни бензиностанции, като търговията на дребно ще трябва да се извършва само на обекти, които са трайно прикрепени към недвижим имот. На практика, вместо да се облекчават от бюрокрация, за земеделските производители се въвеждат нови тежки регистрационни и финансови режими, което ще им срува общо около 100 милиона лева, които няма да влязат в бюджета на държавата. Една част от тях ще отидат за закупуване на нивомери, а друга „ще бъдат затворени в банки“, обявиха на пресконференция представители на ръководството на  Националната асоциация на земеделските производители (НАЗ).

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

СПБ е реализирал  5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

СПБ е реализирал 5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

Koнĸypeнциятa мeждy oтдeлнитe игpaчи нa биpeния пaзap в cтpaнaтa щe cтaнe oщe пo-cилнa. Фaĸт,...

Хранителна индустрия

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландия забранява използването на палмово масло в собствените си продукти. Правителството ще изпълни тази...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия