Новите договори за аренда на земя натоварват излишно собственици и наематели

Парламентът трябва бързо да предотврати хаоса, който сам създаде в поземлените отношения, и да измени текстове от приетите преди месец поправки в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), които засягат реда и условията за сключване на договори за ползване на земеделските земи. Ако това не се случи, има опасност да бъде блокирана кампанията по кандидатстване и одобрение на директните плащания (субсидии) за площ за над 1.3 млрд. лв., предупреждават не само арендатори на земеделски земи, но и от Министерството на земеделието, храните и горите . Полагащите се суми трябва да бъде одобрени до началото на октомври от ДФ „Земеделие“, за да може земеделските стопани да ги получат до края на годината. Според поправките в ЗСПЗЗ, до 22 юни (един месец след влизането в сила на законовите промени) трябва да се предоговорят чрез нотарилно заверени документи отношенията между собственик и арендатор.
Промените
По настояване на омбудсмана Мая Манолова и с подкрепата на почти всички парламентарно представени партии Народното събрание прие изменения в ЗСПЗЗ, които влязоха в сила на 22 май.
Формалният повод за измененията бяха многобройните оплаквания за нарушения и дори за кражба на земи. До омбудсмана са подавани сигнали от различни части на страната, че земеделски земи са отдадени под аренда без съгласието на собствениците, и след това с тези земи се кандидатства за европейски субсидии. Най-фрапиращи били случаите в област Монтана, където по информация на Мая Манолова над 20 хил. дка земеделска земя е отдадена под аренда без знанието на собствениците на парцелите.
Така омбудстманът се зае да реши този проблем с активна кампания, която имаше за цел „бързо да се предотвратят опитите за измама“, но, съзнателно или не, ощетените се оказаха не измамниците, а почти всеки собственик на земеделска земя, който я е отдал под наем.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия