Рекордите в месопроизводството - по света и у нас

Последните две години показват трайна тенденция за нарастване на производството на месо в целия свят, както и в страните - членки на Европейския съюз, включително и в България.
В прогнозата си за настоящата 2018 г. анализаторите на специализираната холандска Rabobank за финансиране на земеделски производители и хранителната индустрия по света казват, че производството на месо ще нараства навсякъде, а увеличаващата се конкуренция между различните видове месо и между износителите ще създава много нови възможности за производители и преработватели. Според Rabobank общият ръст на производството на месо ще надвиши с около 3% средния показател за последния 10-годишен период, а главните „виновници“ за това ще са производителите в Бразилия, Аржентина и САЩ, които планират да увеличат производството на месо съответно с 5%, 4% и 6%.
Тежка задача за ЕС
Нарасналото производство на месо в Европа се дължи основно на премахването на квотния режим за мляко и млечни продукти в Европейския съюз от 31 март 2015 г. Това накара някои от по-малките ферми да изоставят млекопроизводството, докато при най-големите ферми се наблюдава баланс между животните за млекопроизводство и за производство на месо през 2015 и 2016 г. според данните на статистическата служба на ЕС. Предварителните данни за миналата 2017 г. също сочат, че тенденцията продължава. Благоприятните цени на фуражите и търсенето на висококачествено говеждо месо са повлияли за увеличаване броя на животните в стадата от едър рогат добитък за производство на месо. Както по света, така и в ЕС производството на говеждо месо ще се разшири за трета година поред. Нарастване ще има и при свинското, докато при птичето месо ще има известен застой, а в някои страни в Европа дори и незначително намаление в сравнение с равнището от 2017 г.
През 2018 г. експортът ще е ключов фактор за сложния европейски пазар. Достъпът до нови външни пазари ще придобива все по-голямо значение и за производители, и за преработватели на фона на нарастващото производство, от една страна, и, от друга - намаленото търсене от местни потребители, които се ориентират към алтернативните протеинови храни.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

СПБ е реализирал  5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

СПБ е реализирал 5 130 000 xeĸтoлитpa биpa през 2017 г

Koнĸypeнциятa мeждy oтдeлнитe игpaчи нa биpeния пaзap в cтpaнaтa щe cтaнe oщe пo-cилнa. Фaĸт,...

Хранителна индустрия

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландските производители търсят алтернатива на палмовото масло

Исландия забранява използването на палмово масло в собствените си продукти. Правителството ще изпълни тази...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия