Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът на земеделието и храните Румен Порожанов на годишния национален семинар на Националния съюз на земеделските кооперации в България.
С НСЗКБ и другите асоциации минахме през сериозни тестове последните години. В много добра комуникация със земеделския бранш мина дебатът за позицията ни за Общата селскостопанска политика. Браншът и екипът на министерството знаят какво искат, каза Порожанов.
Той припомни, че по време на българското председателство на Съвета на ЕС започна дебатът по ОСП и в началото на юни бяха представени от ЕК драфтовете на 3 регламента- най-важният от които е за стратегическите планове. Всяка страна е дала позициите си по тях и се очакват коригираните предложения на регламентите. България вече е стартирала изработката на т.нар. SWOT анализ, който да изведе приоритетите и инструментите. През месец май ще започне и публичното обсъждане с бранша.
Пред председателите на кооперациите министър Порожанов обяви, че до края на месеца ще бъдат платена вторите ставки на обвързаната подкрепа и акциза върху горивата за земеделски нужди. До 1-2 месеца ще бъде готова и новата държавна помощ за малки хладилни камери за съхранение на плодове и зеленчуци. Такава вече има за минимандрите, а в момента се съгласува с ЕК подобна схема и за малки кланици, както и за мобилни доилни апарати.

НАЗ заяви несъгласието си с обявения кратък срок за обществено обсъждане на Закона за поземлените отношения

Националната асоциация на зърнопроизводителите представи своето становище във връзка с текущото обществено обсъждане по Проект на Решение на Министерския съвет за одобряване на проект на Закон за собствеността, поземлените отношения и опазването на земеделските земи.
НАЗ заяви несъгласието си с обявения кратък срок за обществено обсъждане на толкова значим нормативен акт. Основната цел на Законопроекта е да облекчи работата на всички заинтересовани страни и да урежда фундаментални за обществото въпроси и взаимоотношения свързани със земята като национално богатство.

10% от предвидения ресурс за програмата от 4 милиарда евро да бъдат заделени за планинските региони

10% от предвидения ресурс за програмата от 4 милиарда евро да бъдат заделени за планинските региони и други региони с ограничения гласува Комисията по земеделие към ЕП.
Предложението беше направено от Момчил Неков и беше прието с голямо мнозинство. „Финансирането и подпомагането на планинските региони в ЕС е наложително и жизнено-важно, защото малките и средни предприятия са единствена форма на заетост и трудова активност в тези региони,коментира евродепутатът.
Големите проблеми на малките и средни предприятия са достъпът до финансиране, намирането на работна ръка и наваксването с иновациите на пазара. Планинските региони са едни от най- засегнатите от тези проблеми, като тук трябва да добавим и инфраструктурата. Това финансиране ще помогне на предприятията в планините да се справят по-лесно с проблемите и да запазят производството си на качествени и чисти храни, а и ще бъде превенция за обезлюдяването, каза Момчил Неков.
Според него е неправилно да се третират по един и същи начин предприятията, които са в региони с ограничения, защото за функционирането им са необходими повече ресурси. Мисля, че тези 400 млн. евро, са добро начало и ще бъдат от огромна полза за развитието на регионите, стига да бъдат усвоявани правилно и адекватно, за което държавите-членки трябва също да вземат съответните мерки. Това е нова възможност и финансова инжекция към вече съществуващите, за съжаление, недостатъчни мерки, добави българския евродепутат.

Растителната защита е един от най-важните и отговорни сектори в земеделието

Растителната защита е един от най-важните и отговорни сектори в земеделието.Отбелязват се 123 г. от началото на официалната растителна защита в България.
Основна цел при изпълнението на тези дейности е защитата здравето на хората и опазването на околната среда от замърсяване с пестициди.Като част от растителнозащитната общност на Европейския съюз, пред страната ни има сериозни предизвикателства. Сред тях са поддържане на устойчива растителна защита, съобразена със законодателните норми на ЕС, както и задълженията в областта на фитосанитарната дейност за опазване на външната граница на Европейския съюз от външно-карантинни и инвазивни видове.

Гръцките земеделски производители настояват за данъчни облекчения

Гръцките земеделски производители настояват за данъчни облекчения, за възстановяване на отменените им обезщетения и защита за задлъжнелите собственици
Решение за протест бе взето на среща в Серес на фермери от цяла Северна Гърция. Към протеста ще се присъединят и земеделски производители от Пелопонес и Централна Гърция.Земеделските производители искат от правителството да намали нарастващите им производствени разходи и да премахне ДДС-то върху селскостопанската техника и доставки

Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на Европейския...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия