Приносът на пчелите в производството на храни в Европейския съюз се оценява на 17 млрд. евро годишно

За 1 млрд. евро целеви средства за екосистемната услуга опрашване от пчелите настояват българските пчелари.  Документът е депозиран в Министерството на земеделието и храните, заявиха от Конфедерацията на пчеларите.
 Приносът на пчелите в производството на храни в Европейския съюз се оценява на 17 млрд. евро годишно. Ние искаме едва 7% или около 1 млрд. евро от тази сума да се плаща на пчеларите за реално извършената работа. Не става дума за субсидии, а за заплащане на изработен продукт, коментират от Конфедерацията.
 Според  пчеларите голям пропуск в досегашната ОСП е,  че не са предвидени плащания за опрашването. За целия пчеларски сектор в ЕС годишно се отделят едва 36 млн. евро или 55 пъти по-малко, отколкото в САЩ. В същото време 76% от производството на храни в Европа зависи от пчелите. Това е огромен пропуск в политиката на ЕС и  не само за България.
Изчисленията на специалистите в Конфедерацията показват, че годишното заплащане на едно пчелно семейство в България за услугата опрашване трябва да бъде 60 евро или около 120 лева. При 780 хил. пчелни семейства в страната ще е необходим финансов ресурс от около 50 млн. евро. Идеята е средствата да не са от джоба на фермерите, а да бъдат предвидени в общия европейски бюджет, като част от ОСП.

Пазари, борси, цени

Шпек „Бургас“ бе отличен със  златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“ бе отличен със златен медал на „Месомания“

Шпек „Бургас“, традиционен продукт от серията на марка „Орехите“, бе отличен със  златен медал...

Хранителна индустрия

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

ЕК одобри схема „Помощ за инвестиции за изграждане на мини мандри”

Европейската комисия одобри схема за държавна помощ „Помощ за инвестиции за изграждане на мини...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия