Създадоха нов сорт пипер – Ивайловска капия с високо съдържание на сухо вещество

Нов сорт пипер – Ивайловска капия, с висока съдържание на сухо вещество - 10% е създаден съвместно от Опитната станция по поливно земеделие - Пазарджик и Института по зеленчукови култури – Марица.
Високият процент сухо вещество я правят подходяща за печена капия. Сортът се характеризира с двустенна, дву или трикамерна чушка често с кукичка на върха. В зелено състояние е светло до нормално зелена. Дебелината на чушката достига до до 8-9 мм.
С традициите си в сортоподдържането и семепроизводството, станцията е стожер за запазване на генетичната идентичност на български сортове. ОСПЗ поддържа и произвежда семена от сортове от обикновена пшеница, ечемик и тритикале, както и български хибриди от царевица. Станцията развива експериментална дейност при напояване на полските култури. Във връзка с намаляване на себестойността на продукцията и ограничените водни запаси като основен акцент е използването на „нарушения поливен режим“.

Агрополитиката

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Красимир Коев представи възможностите за финансиране по Националната лозаро-винарска програма

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното инж....

Пазари, борси, цени

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански международен винен конкурс

Близо 700 проби на вина от всички балкански страни се състезаваха в седмия Балкански...

Хранителна индустрия

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ издаде актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен

БАБХ е издал актове за спиране на дейността на екарисажа в Шумен. Констатирани са...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия