Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е по програмата „Отгледано с грижа в България“, а идеята е да се предлагат качествени български продукти. Гостите на фермерският пазар в тази година опитаха розови домати от различни сортове, реселешки лук, сирене както и чуждестранни храни като гаспачо.
 Розовият домат от години се счита за царя на българските плодове и зеленчуци. Той по най-добрият начин представя плодородието и богатството на българската земя.  Доматът е популярен по света и все повече компании го изнасят навън, все повече ресторанти го вкарват в своето меню. Той е продуктът, който обединява и традицията, и модерната търговия .
 Над 15 производители на български продукти се събраха в Княжеската градина в столицата, за да покажат и популяризират продукцията си. Те съобщиха с радост, че през последните години наблюдават голям интерес към продуктите, които произвеждат.

Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти се проведе в Куртово Конаре

Тридневен Фестивал на чушката, домата, традиционните храни и занаяти  се проведе на 8 и 9 септември в Куртово Конаре. Той се провежда за десета година и съчетава традиционното със съвременно изкуство, образователни програми и лекции, пленери, кулинарни дейности и базари, както и конкурс за най-вкусна лютеница.
Целта на Куртово Конаре Фест е да подкрепи местният поминък, а създадения собствен облик и формат на събитието съчетава традиционното и съвременното изкуство в едно.Събитието се провежда от 2009 г. и с годините се превръща в един от най-популярните фестивали в страната.
Организатори на събитието са Народно читалище “Любен Каравелов – 1897” със съдействието на Кметство Куртово Конаре и община Стамболийски.

Росселхознадзор налага временни ограничения на доставките на свинско месо за Русия

Русия временно забранява внос  на свинско месо от България, заради африканската чума. От 6 септември Росселхознадзор налага временни ограничения на доставките за Русия от всички райони на територията на Република България на живи прасета, свинско трупно месо, свинско и продукти, съдържащи свинско месо.
Изключение представляват продуктите, които са били обработени по технология, която гарантира унищожаването на вируса на АЧС: готови продукти от свинско месо; готови продукти, съдържащи свинско или животински суровини от свинско месо; суровини от животински произход от свинско месо, предназначени за производство на фуражи за непродуктивни животни и за животни с ценна кожа.

Открит ден на лозата се проведе в Русе

В Институт по земеделие „Образцов чифлик”- Русе се проведе традиционният oткрит ден на лозата, на който бяха представени сортовете лози, създадени от учените в Института и новите винени сортове, признати от ИАСАС през тази година.

Празникът беше открит от директора на Института доц. Галина Дякова - селекционер по лозата, която направи презентация на тема „Сортовете, създадени в ИЗС- Русе - фактор за изпълнението на националната програма за насърчаване на производството на десертно грозде в България.

Селекционерите имат основание да считат, че новите им сортове ще се наложат успешно на пазара. В настоящия момент основен приоритет при селекцията на лозата е създаването на екологично-пластични, устойчиви на студ и болести сортове, с високи технологични качества, отговарящи на изискванията на ЕС,  заяви на свой ред доц. Дякова.

Дегустирани бяха над 15 сорта грозде и стафиди. На събитието
присъстваха производители, представители от различни фирми и институции в страната, производители на лозов посадъчен материал и всички, проявяващи интерес към сортовете на учените от  Института

Евродепутатът Момчил Неков ще се срещне с млекопроизводители и фермери

Евродепутатът Момчил Неков ще се срещне с млекопроизводители и фермери и ще  ги информира за въвеждането на термина за качество „Планински продукт”, тъй като това е опция за осигуряване на пазари и по-добра видимост на продукта.

Евродепутатът ще бъде специален гост на откриването на третия национален събор „Млечният път на България през вековете”, който ще се проведе на шести септември в Луковит.

 60 % от българите подкрепят въвеждането на европейски термин за качество "планински продукт" у нас.Същевременно обаче един от всеки пет потребители не вярва на написаното върху етикетите на хранителните продукти. Въвеждането на такъв щемпел за произход ще даде още един инструмент на земеделците от планинските райони да популяризират продуктите си, да гарантират за качествата им и да стигнат до по-широк кръг потребители.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия