Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния международен конкурс на производителите  World Cheese Awards.
Fanaost  издуха конкуренцията в последния кръг на дегустация в град Григхолен, който бе домакин на тазгодишните награди. Фермата, от която идва Fanaost, разполага с 12 крави, които пасат свободно 14 различни вида трева от високопланински поляни и пият вода от норвежките фиорди.
В конкурса бяха представени 3472 вида сирене от 40 страни. Участваха Швейцария, Франция, Италия, Германия и др. с огромен брой разнообразни сирена. Норвегия участва със 175 вида сирене. Журито включваше съдии от 29 държави, които оценяват външен вид на сиренето, цвят, консистенция и вкус. Фанауст се произвежда във ферма край град  Берген, където се състоя и престижният конкурс.

Българското вино има заслужено място на световната карта

Осмото издание на  най-големия форум на българското вино ще се проведе от 23 до 25 ноември в софийския Интер Експо Център.
С всяка изминала година българското вино доказва, че има заслужено място на световната карта. Все повече стават вината, които се отличават с характера си, с потенциала за отлежаване и с времето стават по-добри. За първи път, по време на DiVino.Taste 2018 ще има изграден Fine Wine Corner! Това е обособено пространство в основната зала на изложението, където ще бъдат представени над 50 селектирани български вина  от най-висок клас, редки и ценни бутилки, наградени, стари реколти.
 Някои от вината във Fine Wine Corner присъстват в класацията DiVino Top 50, други са награждавани в наши и международни конкурси, а трети ще покажат как се развиват с годините. Някои от вината във Fine Wine Corner ще се продават в  магазин Casavino.

„Орехите” представиха сурово-сушени продукти, варено-пушени деликатеси и шпекови колбаси на „Месомания 2018”

Mесните деликатеси „Орехите” участваха в най-голямото изложение в месопреработвателния бранш в страната - „Месомания”. По време на четирите панаирни дни посетителите на изложението в столицата опитаха майсторлъшките мезета на щанда на „Орехите”.
На „Месомания 2018” компанията представи пълната си гама – сурово-сушени продукти, варено-пушени деликатеси и шпекови колбаси.
Продуктите „Орехите“ съдържат само чисто месо, а подправките са внимателно подбрани в съответствие с традиционния български вкус. Производството е по най-модерни технологии, а опаковките запазват съдържанието на протеините и минералите за по-дълго време.

ОДБХ Бургас конфискува 432 килограма продукт, имитиращ сирене

432 килограма продукт, имитиращ сирене е иззет от мандра в поморийско село. Стоката е била за износ в чужбина. Фалшивото сирене е било в тенекии за истинско, заявиха от областната дирекция по безопасност на храните.
Мандрата е регистрирана и работи легално от повече от 10 години. При промените в закона, е декларирала, че няма да произвежда сирене от мляко, а от имитиращи продукти, поясниха от ОДБХ. Наложени са санкции -  на мандрата ще бъде наложена глоба до 1000 лв. Тя е затворена за десет дни. Сиренето не е пласирано в български магазини.
Да изберат дали ще произвеждат истински млечни храни или имитиращи продукти , бе задължението на предприятията, въведено с промени в Наредбата за хигиената на храните. Това изискване е в сила от 19 юли и на производителите бе дадена възможност сами да определят какви храни ще произвеждат. Спазването на това изискване на наредбата е включено в обхвата на контрола от инспекторите от Българската агенция за безопасност на храните

Новите цени на горивата и смяната на винетките с толтакси оскъпяват основните хранителни продукти

Хляб, мляко, сирене и месо ще поскъпнат с 5%, заради по-високите разходи за транспорт, прогнозират производители и търговци.
 Новите цени на горивата и смяната на винетките с толтакси значително ще оскъпят превоза на храните и стоките, които купуваме най-често. Разчетите на превозвачите са категорични: пътните такси, които транспортните фирми плащат, ще скочат драстично, което веднага ще повлече нагоре и цените на основните стоки и услуги. Към момента цената на превозната услуга е 1,60-1,80  но ще достигне 2 лв., коментират от Съюза на транспортните превозвачи. Разходите за пътни такси на транспортните и спедиторски фирми ще скочат между 10 и 20 пъти, пресмятат от бранша. Това ще оскъпи продукцията, която возят.
 Стоки, които трябва да се превозват на по-голямо разстояние, ще бъдат повече изложени на поскъпване.  Това са бързооборотните стоки – хранително-вкусова промишленост, плодове, зеленчуци, които зависят от транспорт”, казват и  от БТПП. Повишението ще бъде платено от крайния потребител.  По сметки на производителите – 10-15 % от крайната цена на всяка бързооборотна стока, която купуваме, идва от транспорта. Най-сериозен удар очакват търговците на плодове и зеленчуци.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия