Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените, заради вноса  на зърно от Русия.
Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница с доставка 1 – 10 октомври. От това количество 235,000 тона е руска пшеница и 60,000 тона украинска. Цените са в рамките на 200.40 – 202.13 USD/тон C&F.Американските фермери търпят поражение, а урожай от над 130 млн тона руско зърно укрепи възраждането на Русия като аграрна свръхдържава.
Цената на пшеницата на Чикагската търговска палата падна с 25% и достигна $4,19 за бушел. Русия успя да надмине САЩ като световен износител на пшеница благодарение големите инвестиции и отслабващата рубла. Урожаят на пшеница в САЩ спадна с една четвърт заради сухите ветрове и руският добив ще е два пъти по-голям. Сега американската пшеница ще съставлява едва 15% от световния експорт, докато през 1970 г. бил 50%.

Цената на яйцата скочи двойно

Цената на яйцата скочи двойно, заради огнищата на птичи грип и скандала с фипронила. На едро се продават по 30 ст. за брой, а в големите супермаркети цената достига 50 ст. за брой.
Според председателя на Съюза на птицевъдите Димитър Белоречков нормалната цена на яйцата в момента е до 30 ст. За брой и всяка цена над тази е изкуствено завишена.Птицевъдите работят цяла година на ръба на себестойността, а себестойността е някъде 15 ст. без опаковка и без ДДС, коментира Белоречков.
Причините за рекордното поскъпване са няколко – традиционно по-голямото търсене на яйца през този сезон, ликвидирането на 100 хил. заради фипронила и още толкова за паради птичия грип, както и проблеми на производителите с го;лемите търговски вериги, коментират от Съюза на птицевъдите.
От земеделското министерство отчитат поскъпване на седмична база. Анализ за периода 1-10 ноември показва, че най-евтините яйца размер М в Ямбол са 20 ст., а най-скъпите в Ловеч – 30ст.

Българската традиция във винопроизводството показа разнообразието от вкусове

По време на най-голямото бизнес събитие в София - изложения в хранително-вкусовата промишленост и хорека сектора – МЕСОМАНИЯ, СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и СИХРЕ, виното  зае своето почетно място в залите на Интер Експо Център.
Българската традиция във винопроизводството показа в дните на Салон на виното разнообразието от вкусове, които покоряват сърцата на хората. България е страна с разнообразие на винени региони. Всеки любител на виното може да се наслади на напитки със специфичната нотка от топлината на юга, въздушните вкусове на ветровития север, морският привкус на черноморския регион или загадъчния аромат на южните вина. За посетителите на тазгодишното изложение САЛОН НА ВИНОТО  се погрижиха опитните производители и сомелиери.
Изба VIA VERDE отглеждат лозя от класически сортове като мерло, каберне совиньон, каберне фран, сира, мускат отонел, както и емблематичните за района на Сандански мискет, Ранна мелнишка лоза и керацуда. Интересен елемент за всички любители на виното е, че с разширяването на насажденията предстои и засаждането на по-екзотични сортове, които биха представили тероара в една по-различна светлина. VIA VERDE са изработили колекцията Motif, която се отличава с чистосортовите бутикови вина, произведени в лимитирани партиди от най-доброто грозде за съответната реколта. Motif е отражение на идеята за виното като изкуство и сортовете като основен инструмент за създаването му.
Най-югозападната изба в България – Рупел се намира на мястото, събрало в себе си традиции, факти, историческо минало, народи, империи, вдъхновени от тази бунтовна земя, на Спартак и Самуиловите войни, Рупел следват една тенденция с духа и заложеното в гените отношение към виното още от древни времена – да се създават добри вина, с модерен стил и сетивно въздействие. Spancha Melnik 55 е с рубинено червен цвят с блясък. Специфичен, богат аромат, доминиран от зряла черна череша, вишна с костилка и ягода, преливащ в ухание на подправки. Вкусът е мек, атрактивен, плодов. Съдържа средни танини с пикантен финал.
Върховна наслада за сетивата - море и вино е виното на Черноморието. Винарна Страцин е разположена в Поморийския регион, известен със своите стари традиции във винопроизводството. Избата разполага със собствени лозя в район характерен с благоприятните си климатични условия. В резултат на това вината на избата са с превъзходни качества, облечени в елегантни бутилки и модерен дизайн. Избата се стреми да запази традиционния български дух, но и да го съчетае със съвременните тенденции от цял свят, които да доведат до раждането на нови и интересни вина. Подбрани са „звездните“ сортове на винения свят – мерло, каберне совиньон и сира за червени вина и розе. Белите вина са представени от сортовете шардоне, совиньон блан и мускат.
Философията на винопроизводство на ЛВК - Винпром Търговище е да произвежда вино от световна класа с характерна плодова основа, използвайки модерни технологии, и все пак запазвайки отличителния му български характер. Гроздето е внимателно подбрано от лозя по билата на Подбалкана. В резултат на това вината са пивки, с меки плодови вкусове и изискана консистенция. Тайната от една страна е в специфичните климатични условия на северно-българския лозарски район, и от друга – многовековна традиция съчетана с наука и техника, с умението на технологичния екип в производството на качествени бели и червени вина.
Винпром Русе съчетава дългогодишните традиции във винопроизводството с опита на енолозите и последните тенденции в изкуството на създаване на вино. Гъмзата, която  беше представена от Винпром Русе е от местен произход. Тя е разпространена в Западна и Средна Северна България, основно във Видинско, Плевенско и района на Сухиндол. Чисто сортовото вино от гъмза е търсено на пазара в Германия и Русия. Много добре гъмзата се купажира с мерло.
Bинapcĸa избa Kaйнapджa ce нaмиpa в ceлo Kaйнapджa, cилиcтpeнcĸa oблacт и е най-северозападната изба в България. Πpoизвeждaнитe от нея винa имaт cпeцифичeн вĸyc, блaгoдapeниe нa изпoлзвaнитe ĸaчecтвeни пpoдyĸти – oтличнo yзpялo гpoздe copт Kaбepнe coвиньoн.
Винзавод Асеновград представи основния сорт за региона „Мавруд” Той е типичен български сорт, от който се произвеждат висококачествени червени вина. Получените вина са с добър, интензивен рубиненочервен цвят, богати на фенолни вещества, с добър баланс между киселини и танини и много добър потенциал за стареене. Характерно за виното от сорта „Мавруд” е дългият живот в сравнение с вината произведени от други сортове. Лозарството е един от най-старите поминъци в града. Няма съмнение, че траките са познавали лозата и виното и умело са ги култивирали, познанието им е достигнало до майсторите в асеновградско и в днешни времена.
Пазарджишкото вино е запазена марка на Южния винен регион. И тази година Винарна Славовица  взе участие в международното изложение САЛОН НА ВИНОТО. На техния щанд се дегустираха произведените от тях - розе, червени и бели качествени вина, произведени изцяло от грозде, расло в плодородната българска земя.

„Орехите” участваха в най-голямото изложение в месопреработвателния бранш в страната - „Месомания”

За поредна година месните деликатеси „Орехите” участваха в най-голямото изложение в месопреработвателния бранш в страната - „Месомания”. По време на панаирните дни посетителите на изложението в столицата опитаха майсторлъшките мезета на щанда на „Орехите”.
На „Месомания 2017” „Орехите” представиха пълната си гама – сурово-сушени продукти, варено-пушени деликатеси и шпекови колбаси.Продуктите „Орехите“ съдържат само чисто месо, а подправките са внимателно подбрани в съответствие с традиционния български вкус.
Производството е по най-модерни технологии, а опаковките запазват съдържанието на протеините и минералите за по-дълго време.

По пазарите у нас се продават картофи от Германия, Полша и Гърция

По тържищата у нас се продават картофи предимно от Германия, Полша и Гърция, съобщават от Националната асоциация на картофопроизводителите.
От реколтата есенни картофи са продадени само 20%. Картофопроизводителите предлагат държавата да подкрепи родното производство  с финансова помощ от150 до 200 лв. на декар.Заради субсидията от 90 лева, която се дава срещу фактури за продадени 2 тона картофи, тази година у нас са засадени с 30% повече площи.
Земеделски стопани прогнозират, че голяма част от българските картофи няма да могат да се реализират и ще бъдат изхвърлени

Агрополитиката

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

България и Беларус обсъдиха сътрудничеството в областта на селското стопанство

Председателят на Селскостопанска академия проф. Васил Николов участва в VII-та...

Пазари, борси, цени

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

Държавната компания на Египет GASC е закупила 295,000 тона руска и украинска пшеница

САЩ закриват търговското си представителство „Пшенична асоциация” в Египет,  Причината е падане на цените,...

Хранителна индустрия

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси  бяха представени на изложението „Месомания”

За поредна година сурово-сушени продукти и деликатеси бяха представени на изложението „Месомания”

Фермерско зряло говеждо месо, което се произвежда по утвърдена технология и съобразено с изискванията...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия