„Празник на фъстъка“ ще се проведе в Садово

Празник на фъстъка ще се проведе в Садово на 23 май. Ще се срещнат производители на фъстъци, преработватели и търговци с представители на Института по растителни генетични ресурси „К.Малков”. Те ще представят нови сортове и технологии, ще дадат съвети и препоръки. Ще има и конкурс за най-добър производител на фъстъци.
Фъстъкът предизвиква интерес в много от големите земеделски производители в страната. В момента засетите площи са около 20 хил. декара, с тенденция производството на фъстък да се увеличава. От няколко години интересът към тази култура се увеличава и площите с фъстъци ще се разрастват все повече. Причините са допълнителната субсидия, като протеинова култура, която се плаща на декар и второ – контролът, който съществува на границите ограничава до минимум безконтролното внасяне на фъстък, което се правеше преди.
През 80-те години, 65% от площите с фъстъци в Европа са били в България. А производството е достигало до 80% от общоевропейското, отбелязват специалисти. Страната ни е северна граница за отглеждане на културата, но културата вирее отлично и у нас. Изследвания проведени преди близо век в региона на Садово доказват, че когато фъстъците се гледат там, се достигат реколти двойно по-високи от средните. Това затвърждава славата на Садово като „Столица на фъстъка“ и потвърждава силната естествена връзка между културата и региона

Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на Европейския...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия