Румен Порожанов:Ние се гордеем с факта, че горнооряховският суджук е първият български продукт със защитено географско указание в ЕС

Гордеем се с факта, че горнооряховският суджук е първият български продукт със защитено географско указание в ЕС, заяви министър Румен Порожанов при откриването на традиционния празник на Горнооряховския суджук, организиран от община Горна Оряховица и Асоциацията на месопреработвателите в България.
  Порожанов награди отличилите се в конкурса за най-добри познавачи на месния деликатес.  Наименованието „Горнооряховски суджук“ беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през 2011 г. Само три фирми  от Горна Оряховица имат правото да го произвеждат.
 Освен горнооряховския суджук още 5 български месни продукти имат европейска защита. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани „Филе Елена“, „Роле Трапезица“, „Луканка Панагюрска“, „Кайсерован врат Тракия“ и „Пастърма говежда“.  Министерство на земеделието и храните ще продължи да подпомага усилията на производителите за популяризиране на продукта и гарантиране на високото му качество, заяви още министър Порожанов.

Пазари, борси, цени

Розовият домат – царят на българските  зеленчуци

Розовият домат – царят на българските зеленчуци

Фестивал на розовия домат се проведе за втора поредна година в София. Събитието е...

Хранителна индустрия

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от класирането на проектните предложения по подмярка 4.2

Приключи последният етап от предварителното класиране на проектните предложения по подмярка 4.2. „Инвестиции в...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия