Румен Порожанов:Ние се гордеем с факта, че горнооряховският суджук е първият български продукт със защитено географско указание в ЕС

Гордеем се с факта, че горнооряховският суджук е първият български продукт със защитено географско указание в ЕС, заяви министър Румен Порожанов при откриването на традиционния празник на Горнооряховския суджук, организиран от община Горна Оряховица и Асоциацията на месопреработвателите в България.
  Порожанов награди отличилите се в конкурса за най-добри познавачи на месния деликатес.  Наименованието „Горнооряховски суджук“ беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през 2011 г. Само три фирми  от Горна Оряховица имат правото да го произвеждат.
 Освен горнооряховския суджук още 5 български месни продукти имат европейска защита. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани „Филе Елена“, „Роле Трапезица“, „Луканка Панагюрска“, „Кайсерован врат Тракия“ и „Пастърма говежда“.  Министерство на земеделието и храните ще продължи да подпомага усилията на производителите за популяризиране на продукта и гарантиране на високото му качество, заяви още министър Порожанов.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия