Румен Порожанов:Ние се гордеем с факта, че горнооряховският суджук е първият български продукт със защитено географско указание в ЕС

Гордеем се с факта, че горнооряховският суджук е първият български продукт със защитено географско указание в ЕС, заяви министър Румен Порожанов при откриването на традиционния празник на Горнооряховския суджук, организиран от община Горна Оряховица и Асоциацията на месопреработвателите в България.
  Порожанов награди отличилите се в конкурса за най-добри познавачи на месния деликатес.  Наименованието „Горнооряховски суджук“ беше вписано в европейския Регистър на защитените наименования за произход и защитените географски указания през 2011 г. Само три фирми  от Горна Оряховица имат правото да го произвеждат.
 Освен горнооряховския суджук още 5 български месни продукти имат европейска защита. Като храни с традиционно-специфичен характер са регистрирани „Филе Елена“, „Роле Трапезица“, „Луканка Панагюрска“, „Кайсерован врат Тракия“ и „Пастърма говежда“.  Министерство на земеделието и храните ще продължи да подпомага усилията на производителите за популяризиране на продукта и гарантиране на високото му качество, заяви още министър Порожанов.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия