Силистренската кайсия става продукт със защитено географско указание

Силистренска кайсия  ще бъде включена в европейските схеми за качество и да бъде защитена като продукт със защитено географско указание.
 Идеята е развита от  евродепутата Момчил Неков  на среща  с овощари и с представители на най-големите преработвателни фирми в България с италианско участие.  Евродепутатът смята, че Североизточна България и в частност Силистренският край е с потенциал за производство на овошки.  Неков разчита на промяна на бизнесмодела, с което  ще се осигури спазването на стандартите за качество и  ще се осигури количество. Една от възможностите за това е увеличаване информираността на земеделските производители. Те трябва да направят и свои организации, които да се кооперират и да осигурят количество и постоянно качество на своята продукция.
Със среден добив от 592 килограма от декар започна прибирането на кайсиите. През миналата година кампанията е завършила със среден добив от 960 килограма от декар. Кайсиите са сред традиционните овощни видове в Крайдунавска Добруджа.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Fanaost е най-доброто сирене, отличено  на престижния международен конкурс  World Cheese Awards

Fanaost е най-доброто сирене, отличено на престижния международен конкурс World Cheese Awards

Норвежко сирене от типа Gауда e короновано за най-добро сирене по време на престижния...

Хранителна индустрия

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните спря от разпространение в търговската мрежа спанака с листа от татул

Aгенцията за безопасност на храните  спря от разпространение в търговската мрежа спанака със съмнение,...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия