Силистренската кайсия става продукт със защитено географско указание

Силистренска кайсия  ще бъде включена в европейските схеми за качество и да бъде защитена като продукт със защитено географско указание.
 Идеята е развита от  евродепутата Момчил Неков  на среща  с овощари и с представители на най-големите преработвателни фирми в България с италианско участие.  Евродепутатът смята, че Североизточна България и в частност Силистренският край е с потенциал за производство на овошки.  Неков разчита на промяна на бизнесмодела, с което  ще се осигури спазването на стандартите за качество и  ще се осигури количество. Една от възможностите за това е увеличаване информираността на земеделските производители. Те трябва да направят и свои организации, които да се кооперират и да осигурят количество и постоянно качество на своята продукция.
Със среден добив от 592 килограма от декар започна прибирането на кайсиите. През миналата година кампанията е завършила със среден добив от 960 килограма от декар. Кайсиите са сред традиционните овощни видове в Крайдунавска Добруджа.

Пазари, борси, цени

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби  на млякото за лична консумация

Млекопроизводители отчитат спад при директните продажби на млякото за лична консумация

В производството на млечни продукти през 2017 са вложени допълнително 20,1 млн. литра сурово...

Хранителна индустрия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Greenyard затвори заради щам на бактерията листерия

Един от най-големите доставчици на плодове и зеленчуци в света Greenyard  затвори своя завод...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия