България годишно произвежда близо 200 тона лавандулово масло

България произвежда годишно близо 200 тона лавандулово масло. През последните години насажденията с етерично-маслената култура са достигнали 30 хиляди декара.
Наред с маслодайната роза в последните години тази култура придобива все по-голяма популярност сред земеделските производители, но се отглежда предимно в Добруджа и в землищата на Средногорието.
Родната лавандула е изместила по показатели дори Франция.  Това е етерично-маслена култура, която се изнася главно за козметичната поромишленост, главно за Франция и голям дял за Съединените щати.  99% от лавандулата се изнася като масло.
Лавандулата е все по предпочитана за отглеждане в Чирпанския регион, а в село Средно градище се проведе и петото издание на Националния фестивал на лавандулата.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри...

Хранителна индустрия

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия