Сертифицирани сомелиери ще представят седем вида изключително качествен студено пресован зехтин

Сертифицирани сомелиери по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab  ще представят  седем изключително качествени студено пресовани зехтина от Гърция, Португалия, Испания и Италия на 25 ноември в зала Мусала на Интер Експо Център.
 Ще бъдат предложени хапки, специално създадени, за да демонстрират как различните зехтини влияят върху вкусово-ароматния профил на определено ястие.Течно злато го наричали финикийците в древността. Зехтинът, с който поливаме салатите и в който топим хляба си, понякога е извлечен от маслини от вековни или дори хилядолетни дървета, поглъщали слънцето и пили сокове от недрата на земята в течение на столетия.
Маслиновото масло носи значителни ползи за здравето, което е установено чрез стотици научни изследвания. Но освен това никое  друго олио не притежава такъв вкусов и ароматен диапазон – стотиците сортове маслини и различните условия на отглеждане правят зехтина изключително разнообразен. Така се ражда и възможността да се съчетават качествата на даден зехтин с конкретно ястие. Зехтинът, със своето вкусово и ароматно богатство може въздейства благотворно далеч не само на салатите и хляба. Неговият характер допълва, подчертава и променя въздействието на най-разнообразни ястия. Разбира се, говорим за качествен студено пресован зехтин.
Водещите ще ни поведат в неизбродимата тема за качествените нива на зехтина, за различните негови тероари в Средиземноморието. Те ще разкажат как да четем етикетите на маслиновото масло и как да се ориентираме в многообразието.

Агрополитиката

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Румен Порожанов: Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш

Кооперациите имат перспектива в земеделието и хранително-вкусовия бранш, заяви министърът...

Пазари, борси, цени

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на ЕС

McDonald’s загуби запазената си търговска марка за бургерите Big Mac в рамките на Европейския...

Хранителна индустрия

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

Регистрирани са случаи на заболели от трихинелоза в Бургас и Кърджaли

8 души са заболели от трихинелоза в Бургас след консумация на луканки. Деликатесът бил...

За нас

"Агробизнесът" е издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия