25 – то издание на МЕСОМАНИЯ ще се проведе от 7 до 10 ноември 2018 г. в Интер Експо Център

25 – то издание на МЕСОМАНИЯ ще се проведе от 7 до 10 ноември 2018 г. в Интер Експо Център. Профилът на изложбата е  месо и месни продукти. Традиционно организирана от Асоциацията на месопреработвателите в България с подкрепата на Интер Експо Център, изложбата се утвърди в годините като най-авторитетното професионално събитие за месната индустрия в България.
Изложението се радва на мащабност и нарастващ интерес от страна на традиционни и нови български и чуждестранни производители, дистрибутори и търговци, които ежегодно споделят прогресивен опит, анализират тенденциите в бранаша, участват в конкурси, работни срещи семинари и други делови събития. В продължение на 24 години изложбата предоставя множество възможности за бизнес развитие.
Паралелно с МЕСОМАНИЯ в шестте зали на Интер Експо Център ще се проведат международните изложения СВЕТЪТ НА МЛЯКОТО, БУЛПЕК, САЛОН НА ВИНОТО, ИНТЕРФУД & ДРИНК и СИХРЕ.
Съпътстваща програма на изложенията включва -кулинарно събитие GastronomiX , организирано от Българската асоциация на професионалните готвачи, Barista Шампионат, Latte Art Coffee шампионат под егидата на Световната кафе асоциация, Национален конкурс за най-добра опаковка „Приз Пак“ – награждаване и конкурс Златен медал с диплом за качествени и оригинални  прподукти.

„Приказки за храната” е новата инициатива на Фермерския пазар в Пловдив

„Приказки за храната” е новата инициатива на Фермерския пазар в Пловдив, в която експерти по хранене ще разказват вкусни истории за  кулинарното наследство.
  Участниците ще могат да се радват на рецепти, предавани от майки на дъщери и внучки в продължение на столетия. Някои  от рецептите са типично местни, други са мигрирали от други селища в България и се приготвят по различна технология.
  Събитието ще се проведе на 20 октомври. То е посветено на предстоящия Димитровден, когато, според народния календар, идва краят на есента и започва зимата.  Менюто, което ще съпътства представянето на местната кулинарна култура, е курбан чорба от домашен петел, телешко със сини сливи и дюли, а десертът е мус от тиква.
 Съботните срещи „Приказки за храната” са в програмата на Пловдив –Европейска столица на културата 2019.

Природният парк „Беласица“ организира Фестивал на кестена

Фестивал на кестена бе открит на 13 октомври в Петрич. На изложението в шатри участниците представиха традиционни храни, напитки и други продукти от региона, както и материали, свързани с културното и природното наследство. Вкусните кестенови плодов се предлагат варени, печени или приготвени в ястия и са незаменима украса на всеки щанд.
В празничната програма участват самодейните състави при читалищата в населените места на Подгорието и Петрич, които представят местен фолклор. По време на събитието в творческо ателие „Сръчко“ има забавления за малки и големи.
Фестивалът се организира от Дирекцията на ПП „Беласица“ към Изпълнителната агенция по горите, с финансовата подкрепа на Югозападното държавно предприятие и община Петрич, в партньорство с фондация „Биоразнообразие“ и Пиринския туристически форум.

В Стара Загора се проведе фестивалът на виното и културното наследство Августиада

Над 30 български и чужди изби се включиха в тазгодишното седмо издание  Августиада. Храни и вина от Италия, био зехтини от Испания и био шоколади от Швейцария поглезиха посетителите, а Метро академия се погрижи виното на фестивала да не остава без подходящите мезета.
На oткритата сцена през почивните дни фолклорна програма радва посетителите. Изложението е отворено за посетители на 13 октомври от 11 до 18 часа и на 14 октомври от 11 до 16:30 часа, когато ще бъдат обявени наградените вина на Августиада 2018.
В рамките на фестивала ще бъдат проведени два майсторски класа: Сортове маслини, видове зехтини и начин на консумация - професионална дегустация на испански био зехтин с лектор Радослав Елефтеров, сертифициран сомелиер за зехтини и на 14 октомври Шоколад и вино - необикновени съчетания на вкусове и усещания, с лектор Галина Нифору, председател на Българската асоциация на износителите на вино и организатор на Августиада
Глас народен, глас Божи е мотото на фестивала. И тази година публиката ще избере вината, които ще грабнат Златна, Сребърна и Бронзова Августиада.

Цeнитe на слънчогледа ce cpинaxa нa 500 лeвa за тон

Цeнитe на слънчогледа ce cpинaxa нa 500 лeвa за тон, пocoчвaт oт acoциaциятa нa зъpнoпpoизвoдитeлитe.Cyшaтa и пpeз минaлaтa гoдинa ce oтpaзи въpxy дoбивитe, нo цeнитe тoгaвa бяxa знaчитeлнo пo-виcoĸи. Toн cлънчoглeд ce пpeдлaгaшe oĸoлo 550 лeвa, ĸoeтo пo ниĸaĸъв нaчин нe cъoтвeтcтвa нa ceгaшнaтa cитyaция нa пaзapa.
Спадът в цената на слънчогледа се дължи и на свъpxпpoизвoдcтвoтo нa cлънчoглeд в Pyмъния, Moлдoвa и Уĸpaйнa и мacиpaнaтa тъpгoвия нa тpитe дъpжaви c Eвpoпeйcĸия cъюз. Румъния изнася слънчоглед и за Турция. През сезон 2016/2017 Турция купи от Румъния 34,8 хил. тона от тази култура. Общо през миналия сезон износът за трети страни възлиза на 179 хил. тона, или 13% от експортния потенциал на Румъния.

Традиционно  сред най-големите производители и износители в страната ни на маслодайно семе  са земеделците от Добрички регион. В землището на Добрич стопаните са ожънали по 315 килограма слънчоглед от декар.

Агрополитиката

Пазари, борси, цени

Хранителна индустрия

ЕК  ще обозначава дали продуктите са невегетариански, вегетариански или вегански

ЕК ще обозначава дали продуктите са невегетариански, вегетариански или вегански

ЕК  ще предложи задължителни изображения върху етикетите на всички хранителни продукти, с които да...

За нас

"Агробизнесът" е месечно луксозно издание, предназначено за собственици на агрофирми, мениджъри, експерти, производители, преработватели и търговци на селскостопанска продукция. Задачата, която си поставя списанието, е да помогне на българския агробизнес в усилията му да достигне високите европейски стандарти. Земеделието и хранителната промишленост в България да станат конкурентни на останалите страни, членки на Европейския съюз.

Галерия